• Onsdag 20 mars 2024

Använder du pomodoro-metoden? Blir du trött om du kör lite för länge? Då behöver du lägga till en viktig punkt: tomglo!

Pomodoro-metoden

Många känner till pomodoro-metoden. Själva ordet pomodoro betyder ”tomat” på italienska och metoden uppfanns av Francesco Cirillo i slutet av 1980-talet. Metoden syftar till att ge ett ökat fokus och minska problematiken med ständiga avbrott. Metoden är enkel:

  1. Arbeta fokuserat i 25 minuter (en ”pomodoro-cykel”)
  2. Ta en paus i fem minuter

Repetera ovanstående tills du har genomför fyra pomodoro-cykler. Därefter tar du paus i en hel pomodoro-cykel, alltså 25 minuter. Tekniken kallas ”pomodoro” just eftersom Cirillo ursprungligen använde en äggklocka om såg ut som en tomat. Han vred upp den till 25 minuter och arbetade tills det ringde.

Lägg till den avgörande punkten

Jag har själv använt metoden under många år med lyckade resultat. När min hjärna fladdrar iväg och börjar tänka på annat så kan jag alltid säga åt den att ”jag kommer att tänka på de där sakerna, men först efter denna pomodoro-cykel”. Min erfarenhet är att det är en utmärkt metod för att minska sina interna distraktioner, alltså de där som uppstår på grund av ett brusigt sinne. För att undvika externa distraktioner, alltså att andra kommer och avbryter mig, behövs andra knep i form av samarbete och överenskommelser.

Efter att ha använt denna metod i många år så har jag hittat ytterligare en avgörande punkt för att metoden verkligen ska fungera, nämligen:

  • Under pausen på fem minuter ska du tomglo!

Skillnaden som gör skillnaden

Att tomglo innebär helt enkelt att bara låta hjärnan tänka sina egna tankar. När pomodoro-cykeln är avslutad kan du exempelvis ställa dig upp, hämta en ny kopp kaffe, låta hjärnan vandra fritt och bara tänka på vad som nu råkar dyka upp i sinnet. När du sedan kommer tillbaka efter pausen så har din hjärna fått reflektera. Det innebär att den nu kanske har hittat nya idéer, infallsvinklar eller grepp som gör att arbetet under nästa pomodoro-cykel blir ännu effektivare eller bättre. Dessutom, eftersom din hjärna fått lite vila, kan du hålla uppe koncentrationen under en längre tid.

Om du istället hade använt pausen till att kolla mail eller scrolla i sociala medier, då har du dels blivit tröttare eftersom du inte fått någon paus och kanske inte klarat mer än en eller två timmar. Dessutom hade din hjärna inte fått den där reflektionen som skapar nya tankar och idéer, vilket innebär att du inte får någon effektivitetshöjning eller förbättring under nästa pomodoro-cykel.

Att kolla mail eller scrolla i sociala medier kan vi istället ägna en separat pomodoro-cykel åt.

 

Nästa gång du använder pomodoro-metoden, var noga med att tomglo och verkligen låta hjärnan vandra fritt under femminuterspausen. Känner du skillnaden?