• Onsdag 24 januari 2024

Stress smittar. Du kan smittas av andras stress utan att själv vara en del av situationen eller problemet. Låt oss våga uppleva de där negativa känslorna, och på så vis undvika vidare spridningen.

Stress som sprider sig i trafiken

Jag kör min bil på Essingeleden i Stockholm, en av Sveriges mest trafikerade vägsträckor. Det är fyra filer och fullt av bilar. 30 meter framför mig ser jag en personbil som gör ett snabbt filbyte och slinker in med minimal marginal framför en lastbil. Chauffören i lastbilen reagerar direkt och tutar. Tutandet fortsätter och det blir lite extra långt. Du vet, en sådan där lång tutning som tydligt markerar att chauffören är väldigt irriterad. Dessutom börjar lastbilschauffören att blinka. Säkert 15-20 sekunder blinkas det frenetiskt med lastbilslamporna mot personbilen framför.

Det intressanta i den här situationen är inte vad som utspelar sig framför mig. Det intressanta är vad som händer inne i mig. Jag upptäcker nämligen att jag blir lite förbannad. Jag blir arg över att var ett väldigt dumt och riskfyllt filbyte av personbilen. Samtidigt så tycker jag det är en onödig överreaktion av lastbilschauffören. Essingeleden är en plats där allt kan hända. Det finns nog inga filbyten som kan förvåna mig längre. Givetvis ska vi reagera mot farliga medtrafikanter men att tuta och blinka i 20 sekunder är väl ändå lite i överkant?

Det är här det börjar bli intressant.

Det räcker med att du är på samma plats

Det farliga filbytet skapade någon form av stress hos lastbilschauffören. Dennes kraftiga reaktion gjorde att det även skapades en sorts stressreaktion hos mig. Jag hade ingenting med situationen att göra och var helt på den säkra sidan eftersom filbytet skedde långt bort från mig. Det var ingen som tutade åt mig. Det var heller ingen som gjorde någonting dumt eller farligt mot mig. Ändå upplevde jag negativa känslor som tog ett tag att komma över.

Här har vi ett praktiskt exempel på att negativa känslor smittar. Du behöver själv inte vara i en farlig situation, under tidsnöd, pressad eller ansatt av andra. Det räcker med att du är på samma plats där det uppstår en stressad situation mellan två andra personer så mår du sämre.

Förstärka eller hantera

Denna kunskap, att negativa känslor smittar, behöver vi ta med oss till vår vardag. Nästa gång du exempelvis sitter på ett möte och någon uttrycker sig lite onödigt aggressivt, då har alla mötesdeltagare två alternativ. Antingen förstärker vi det negativa så att alla i rummet mår lite sämre. Detta gör vi genom att reagera onödigt hårt, gärna i affekt, och på så vis trissar vi upp den negativa stämningen. Ett annat sätt är att lämna rummet innan saken är utredd så att den negativa känslan ligger kvar som ett mörkt moln.

Alternativt så hanterar vi det negativa så att det inte behöver smitta av sig. Det behöver inte betyda att vi lägger locket på. Det betyder inte heller att vi ska börja tycka synd om någon, byta samtalsämne eller släta över allting. För mig handlar det om en enkel sak: våga prata om det och samtidigt stanna kvar i rummet tills saken är utredd. Genom att ställa konkreta frågor såsom ”oj, du låter arg, berätta mer?” eller ”jag känner att du trampar på mina tår nu” istället för att hugga tillbaka i affekt kan vi rensa luften på ett sansat och vuxet sätt, utan att sprida stress. När vi gör detta och stannar kvar i rummet tills situationen är utredd minskar vi risken för att sprida negativa känslor och stress.

Våga lösa problemet innan du lämnar rummet

Ett inre mentalt välstånd skapas nämligen genom att vi vågar konfrontera och lösa problem i livet. Den som lämnar rummet, alltså flyr från jobbiga situationer och problem, riskerar att samla problem på hög. Personen blir en tryckkokare av negativa känslor och där har vi en perfekt källa till konstant anspänning som i förlängningen riskerar att skapa stress och utmattning.

Nästa gång du känner dig smittad av andras stress eller negativa reaktioner, våga stanna kvar. Våga prata om situationen. Våga konfrontera och lösa problemet innan du lämnar rummet så att ni gemensamt låter bli att sprida stressen vidare.