• Onsdag 18 augusti 2021

Om strömmen simmar in i väggen, följer du med? Eller vågar du simma emot? Låt oss kika på vad din bilkörning kan ha med detta att göra.

Jag började köra lagligt

När jag gick in i väggen så uppfann jag en enkel övning: jag ska köra i laglig hastighet med min bil. Nu låter det kanske som att jag varit en bildåre tidigare, så är inte fallet. Men om du kör på vilken väg som helst i Sverige så tenderar trafikrytmen alltid att ligga lite över hastighetsgränsen. Du vet säkert vad jag menar.

Jag började alltså att köra enligt utsatt hastighet. Med min farthållare körde jag exakt 40 km/h på min lokalgata, 70 km/h på Essingeleden i Stockholm och så vidare. Ganska snabbt började det krypa i kroppen på mig. Jag blev ju en trafikstörning! På de vägavsnitt där det saknades omkörningsfil så bildades det långa köer bakom mig. Hu! Vad skulle alla tänka och tycka om mig nu?

Vad ska alla andra tänka?

Det svåraste med denna övning var inte att lätta på gaspedalen. Svårigheten var att överkomma tanken kring vad ska alla tänka om mig nu? Jag kände mig pinsamt i vägen för andra som hade bråttom. Jag kände mig som en jobbig paragrafryttare. Bilarna bakom mig markerade min långsamma hastighet genom att lägga sig några ynka centimeter bakom mig. Vissa tutade till och med.

Jag har tidigare alltid varit noggrann med vad andra ska tycka och tänka om mig. Det är ett bra recept för den som vill köra in i väggen eftersom det skapar väldiga mängder stress. Att hålla rätt hastighet blev därför en utmärkt övning för mig i att sluta bry mig om vad andra tycker och tänker. Därför fortsatte jag att köra i laglig hastighet.

Alla andra kör för fort

Nu har jag kört i laglig hastighet i flera år och tankarna kring vad andra tycker om min hastighet har försvunnit för länge sedan. Fortfarande kan kompisar sätta sig bredvid mig och kommentera: ”vad långsamt du kör!” Men det är ju faktiskt inte jag som kör långsamt. Det är alla andra som kör för fort.

Visst kan det vara så i livet också, att alla andra kör väldigt fort. Det får dig att känna dig väldigt långsam, trots att du kanske håller ett helt okej tempo. När strömmen håller ett högt tempo som slutar i väggen, vill du då följa med? Eller vågar du göra det enda rätta, nämligen att simma emot strömmen och klara dig?

Vad behöver du göra?

När du håller ett hållbart tempo så kanske det känns som att du är för långsam. Det är du inte. Det är du som har rätt tempo, alla andra håller för högt tempo som får dem att må dåligt.

Kör du för fort med din bil? Kör du för fort i ditt liv? Vad skulle du behöva göra för att sluta följa med strömmen och hålla ett hållbart tempo?