• Onsdag 23 november 2022

Har du blivit smittad av stress? Smittar du andra med din stress?

Knepigt att behålla lugnet

Ibland lever vi i en situation där alla i ens omgivning är fulla av stress. Du kanske har vänner som aldrig hinner träffa dig eftersom deras kalendrar är fullpackade. Dina kollegor kanske springer runt som yra höns från den ena uppgiften till den andra. Dina familjemedlemmar kanske är helt slut på kvällarna eller på dåligt humör mest hela tiden.

När vi är i den här typen av situation så är det knepigt att själv behålla lugnet. När omgivningen håller ett högt tempo så är det väldigt svårt att inte falla in i samma mönster. Om alla du umgås med har ett liv fullt av stress så riskerar du också att hamna där. Någon lär ha sagt att ”du blir snittet av de fem personer du umgås med mest”. Stress smittar.

Lugn smittar också

Om du är en ledare, förälder eller medmänniska och vill att din omgivning ska känna mindre stress så finns det många metoder. Om vi kokar ner dessa metoder till en kärna så finns det ett universalknep: börja med din egen stress först. Om du är en person som harvar runt, hetsar och stressar så smittar det av sig. Du riskerar att öka tempot, pressen och stressen för alla i din omgivning.

Om du istället är en person som känner dig lugn, trygg och stabil inombords så smittar det av sig. Stress smittar och lugn smittar. Därför vill jag uppmana dig till att alltid börja med dig själv först. Känner du ett lugn och en trygghet inombords? Då finns möjligheten att din omgivning börjar känna likadant. Annars är risken stor att din omgivning påverkas negativt av din stress.

Utmaning att sprida lugn

Problemet är att smittoeffekten av stress oftare är större än smittoeffekten av lugn. Säg att du är i ett rum med tio personer. Nio personer är lugna och en är hetsig och stressig, det kan räcka för att de övriga nio ska bli uppstressade. Om vi istället har det omvända scenariot, att en av tio är lugn och resten är stressade så är det inte lika säkert att lugnet sprider sig.

Att försöka åstadkomma ett lugn i en grupp är därmed en ganska stor utmaning. Om du inte lyckas med detta från första sekund så ska du inte klandra dig själv alldeles för mycket. Oavsett om du lyckas eller inte så är försöket mödan värd. Var uppmärksam på hur andras stress påverkar dig. Om du lyckas stå emot detta och samtidigt arbeta med en egen minskad stress så blir åtminstone du lugnare och tryggare inombords. Redan där har du vunnit. Om det sedan smittar av sig så blir det en bonus.

 

Känner du att andras stress smittar av sig till dig? Vad är ditt första steg till att inte låta dig bli smittad, och kanske istället bidra till att smitta av dig med ett lugn?