• Onsdag 5 februari 2020

Energi – den komponent som krävs för att inte gå in i väggen. Ibland kan vi drabbas av passiva energiutgifter. Vad är det, och hur slipper vi det?

Energi är valutan

För att klara belastning i livet så behöver vi energi. Det finns många sätt att skaffa energi på. Sömn, motion, njutningsfulla aktiviteter eller en stunds egentid kan göra susen för energikontot. Det är viktigt att vi ständigt hittar nya energikällor till vårt liv. Lika viktigt är det att vi sedan inte slösar bort vår energi i onödan.

Ibland försätter vi oss i situationer som äter upp vår energi. Vi kanske går med på att umgås med en kompis som ältar sina livsproblem till den grad att vi inte längre står ut att lyssna på det. Eller så kanske vi har gått med i en styrelse där det mest blir konflikter kring vad som ska göras. Dessa situationer skapar energiutgifter. Vi måste betala med vår energi för att utföra dessa uppgifter. Det behöver inte vara något fel. Vi måste dock vara medvetna om att energi är den valutan som aktiviteterna kostar.

Passiva energiutgifter

När vi väljer att umgås med en energitjuv eller på annat sätt göra aktiviteter som slukar vår energi så är det aktiva energiutgifter. Vi gör någonting som sänker vår energi. Om vi inte hade gjort dessa aktiviteter så hade vi inte blivit av med vår energi. Här är det ganska enkelt att spara på energi. Det handlar helt enkelt om att inte utföra dessa aktiviteter.

En svårare kategori att hantera är de passiva energiutgifterna. Det är tillstånd, aktiviteter eller situationer som äter upp vår energi oavsett om vi gör någonting eller inte. Några exempel på detta skulle kunna vara ett ostädat hem, en värkande rygg som borde få rehab, dåliga relationer som gnager eller det där viktiga pensionssparandet som du aldrig har hunnit ta tag i. Det är helt enkelt saker som du vet borde göras och som gnager i ditt huvud eller ger smärta i din kropp.

Receptet är handling

Passiva energiutgifter är den värsta sorten. De äter upp oss utan att vi märker det. Om du inte gör någonting åt dessa så fortsätter de att äta energi. Det bästa receptet mot passiva energiutgifter är handling. Fundera ut en liten sak i ditt liv som äter upp din energi. Vad är det första steget du kan ta mot att eliminera det? När den är borta så känns det ofta väldigt skönt och du får lite mindre energiutgifter. Sedan tar du nästa. Och nästa.

Det här kan vara lättare sagt än gjort. En sak är dock säker: om du inte gör någonting så fortsätter dessa passiva energiutgifter att sänka dig. I värsta fall ökar även utgifterna med åren. Se till att du rensar bland dina passiva energiutgifter. På så vis har du större möjligheter att klara dig från stress och utbrändhet.


Vad i ditt liv äter din energi just nu? Vilket litet första steg kan du ta mot att bli av med det?