• Onsdag 20 januari 2021

Gnäller du på andra människor? Tänker du nedsättande tankar om andra? Kan det handla om att du egentligen gnäller över dig själv? Här har vi en god källa till stress.

Lär känna dig själv

Många gånger utgår stress från oss själva. Den som inte tror att den kan säga nej blir överhopad av arbete. Den som är orolig för andras åsikter jobbar som en galning för att skapa perfekta resultat. Det handlar många gånger om en inre styrka som måste byggas upp för att på lång sikt undvika stress och utmattning.

En stor del i att bygga upp den inre styrkan handlar om att lära känna sig själv. Ett sätt är att fundera på vilka fasader du har byggt upp. Alla har olika fasader där vi visar upp en yta mot andra människor istället för att visa upp vårt ärliga jag med alla fel och brister. Svårigheten är att se sina egna fasader. Ett sätt är att fundera över om du sysslar med psykologisk projektion.

Psykologisk projektion

När du ser eller träffar andra människor, vad brukar du gnälla på? Gnäller du över att andra är överviktiga, aldrig kommer i tid eller alltid lämnar ifrån sig ett dåligt arbete? Gnällandet behöver inte vara någonting som du säger till andra människor. Det kan handla om att du bara tänker dessa saker inne i ditt huvud. Om samma tankar regelbundet kommer upp i ditt huvud eller ut ur din mun, fundera då på hur du själv är. Är du överviktig? Kommer du sällan i tid? Lämnar du ofta ifrån dig ett dåligt arbete? Där någonstans börjar du bli ärlig med vem du egentligen är.

När vi börjar hitta våra egna fel hos andra så sysslar vi med psykologisk projektion. Detta är en enkel försvarsmekanism som vi ägnar oss åt för att slippa associera oss själva med dessa dåliga sidor. Det kan vara svårt att upptäcka när man själv projicerar. Dock har filosofen Ken Wilber ett enkelt trick för att upptäcka om någon annan sysslar med projektion. Om någon ger dig ren information så är det förmodligen inte projektion. Om du istället känner att någon är dömande och du påverkas emotionellt av vad denne säger så är risken betydligt större att det handlar om projektion.

Acceptera dina svaga sidor

Det är helt okej att vara överviktig, aldrig komma i tid eller lämna ifrån sig ett dåligt arbete så länge du eller din omgivning inte påverkas negativt av det. Om du känner ”nej, nej, nej” när du läser förra meningen så kanske du precis nu har hittat en av dina fasader? Tricket är nämligen att acceptera dig själv precis som du är. Om du har stora svårigheter med att hålla tider, var ärlig med det. Berätta om det för dina vänner och kollegor så att du är öppen och transparent. Använd det inte som en ursäkt, ta istället hjälp av din omgivning. De gånger det krävs att du ska hålla tiden, hur kan du få hjälp av andra för att klara det?

När vi förnekar någon sida av oss själva så skapar det stress. Dels kanske vi jobbar hårdare för att upprätthålla en fasad mot omgivningen men framförallt skapas en inre stress. När vi aktivt försöker blunda, förneka och trycka bort sidor som vi hatar hos oss själva så ökar spännen i vårt sinne. Det blir helt enkelt svårare att tänka fritt, hitta avslappning och känna glädje.

 

När du träffar andra, vad gnäller du över då? Vilken sida av dig själv skäms du mest över? Vad är ditt första steg med att våga prata öppet om det och acceptera det som en del av dig?