• Onsdag 21 december 2022

Vill du ha frihet att agera och makt över ditt liv? Då krävs det en viktig komponent: att du tar fullt ansvar.

Att överlämna ansvaret till andra

Visst är det lätt att skylla sin egen situation på andra. Det hela systemets fel att du är stressad. Samhället är fel. Chefen är dålig, familjen bara gnäller och kompisarna äter upp all energi. Tänk om alla andra kunde ge dig lite energi istället för att dränera dig.

När du har dessa tankar så innebär det att du har gjort någonting väldigt speciellt. Du har överlämnat ansvaret till någon annan. Ansvaret för din stress är inte längre ditt. Istället lämnar du över ansvaret till samhället, chefen, familjen och kompisarna. Du vill att de ska ta sitt ansvar så att du kan må bra. Du själv verkar ju inte ha någon möjlighet att förbättra situationen, därför överlämnar du allt ansvar till andra.

Makt och frihet

När du lämnar över ansvaret till någon annan så lämnar du även över någonting annat: makt. Den som har ansvar får också automatiskt makt. Den som saknar makt kan ju inte ta fullt ansvar utan blir snarare styrd av någon annan som har makt, och som därmed har det yttersta ansvaret.

Att lämna över makten över din stress till andra personer innebär ytterligare en viktig sak: du lämnar även över friheten. Den som har frihet att agera har nämligen makt, och med detta även ansvar.

Ta tillbaka ansvaret

Nästa gång du säger högt, eller bara till dig själv, att allting är alla andras fel, tänk då att du samtidigt lämnat över ansvar, makt och frihet till alla andra. Då kan du inte heller gnälla över resultatet, exempelvis din höga stress. Jag tror nämligen inte att det finns någon annan som bryr sig om din stressnivå så mycket som du själv gör. Därför blir det lite tokigt när du lämnar bort ansvaret för detta till någon annan.

Om du saknar dessa tre saker så tillåter du dig själv inte göra någonting åt din situation. När du hamnar i detta läge så finns det bara en sak att göra: ta tillbaka din frihet! Det gör du genom att ta tillbaka din makt, vilket i sin tur kräver att du tar tillbaka ditt ansvar.

Ansvar kan vara olika saker

Detta är ju ett filosofiskt resonemang. Jag förstår om du blir lite provocerad och tänker att det här inte fungerar i den verkliga världen. Du kanske har ett jobb som kräver att du är tillgänglig dygnet runt. Kanske är du ordförande i fem olika föreningar samtidigt som du har nyfödda tvillingar hemma. Du kanske har en allvarlig sjukdom, är utsatt för systematisk mobbing eller är i en ekonomisk knipa vilket gör att du sitter fast i en rävsax. I alla dessa fall är det extra viktigt att börja fundera på vad ansvar innebär.

Ansvar kan exempelvis innebära att börja avsäga dig uppgifter, eller åtminstone låta bli att tacka ja till nya saker. Ansvar kan vara att göra en långsiktig ekonomisk plan för hur du ska komma tillbaka på banan. Det kan betyda att påbörja arbetet att hitta en ny arbetsplats, nya kollegor eller andra vänner om nuvarande situation inte fungerar. Ansvar kan också betyda att våga be om och ta emot hjälp från din omgivning när du är sjuk istället för att försöka lösa allting själv. Jag har ingen aning om vad ordet ansvar betyder i ditt liv, det kan endast du svara på. Men när du tar tillbaka ansvaret, då får du även tillbaka makt och frihet att agera som du själv vill.

 

Har du frihet och makt över dig själv, ditt liv och din stress? Om inte, vad är ditt första steg till att på riktigt ta ansvar över dig själv, ditt liv och din stress så att du automatiskt får tillbaka både makt och frihet?