• Onsdag 20 december 2017

Efter nyår är det högtryck på gymmet. Nyårslöften ska infrias, det är dags för förändring! Oavsett hur fånigt det kan tyckas vara med nyårslöften så är en sak säker: det funkar. Åtminstone ett tag. Men hur kan vi få våra löften att hålla i längden?

Nystartseffekten finns under hela året

Professor Katherine Milkman har forskat på det hon kallar ”the fresh-start effect”, nystartseffekten. Den energi som vi får av en nystart, exempelvis nyårsafton, kan få oss att göra förändringar i livet. Vi är nämligen mer benägna att ignorera våra tidigare misslyckanden i början av en ny period. På nyårsafton börjar det nya jag, förra året var jag det gamla jag. Det nya jag går till gymmet, det gjorde inte det gamla jag.

Frågan är om vi inte kan använda denna energi under hela året och inte bara efter nyårsafton? I Milkmans forskning upptäckte hon bland annat att Google-sökningar på ordet ”diet” ökar markant vid nyår men även i början av en ny månad, en ny vecka, vid födelsedagen och så vidare. När hon undersökte hur hundratalet personer valde datum för start av nya vanor såg hon samma mönster. Vi får mer energi till förändring om vi väljer en dag som markerar en början på något nytt.

Nystartsdagens betydelse avgör effekten

Milkman menar att effekten håller längre om själva nystartsdagen anses ha stor betydelse. Förändringar vid nyår tenderar att hålla längre än måndagsförändringar, och så vidare. Allting handlar alltså om hur mycket vi värderar den tidpunkt som ska markera starten på något nytt.

Att bygga en ny vana kräver repetition och ihärdighet. Dessutom krävs det att vi börjar utföra den nya vanan. Jag har ofta tänkt att ”nyårslöften är fåniga, jag är starkare än så, jag kan minsann genomföra vilka förändringar jag vill när jag vill”. Visst kan vi det, men då måste vi själva ansamla energi själva till förändringen. Varför inte låna lite gratisenergi genom Milkmans metod och hitta lämpliga nystartsdagar med så stor betydelse som möjligt?

Nu är den perfekta tiden för förändring

Imorgon är det årets kortaste dag och sedan vänder det. Det är en perfekt dag till att släppa det gamla och påbörja ett nytt liv! Nästa söndag är det nyårsafton. Ett nytt år, det är också en perfekt dag att börja ett nytt liv på. Om du tappar ditt nya liv så kan du börja om igen, hitta då en ny nystartsdag. Och en ny igen, om det behövs. Genom dessa omstarter behåller vi energin och ihärdigheten belönar oss till slut med en grundmurad ny vana. Misslyckas gör vi först när vi ger upp.

Låt aldrig någon annan lura dig, men lura gärna dig själv. Lura dig själv till att göra en förändring vid det skifte som passar dig bäst.

 

Vilken förändring vill du göra i ditt liv? Vill du börja med den direkt efter årets mörkaste dag imorgon, på nyårsdagen om knappt två veckor eller helt enkelt den kommande måndagen?