• Onsdag 22 februari 2017

Nu ska jag äta kvarg varje frukost i en månad så att jag blir smal, sen kan jag återgå till min vanliga frukost. Nu ska jag jobba i högt tempo det kommande året, sedan kan jag gå ner på 6-timmarsdagar och umgås med kompisar. En kort förändring som bygger på att vi ska slita nu och slappa sen för evigt. Funkar det verkligen?

Vi blir vad vi äter. Vi mår som vi förtjänar. Det finns flera ordspråk som handlar om att vi automatiskt förändras till att bli någonting baserat på vår livsstil. Många gånger känner vi för att göra ett ryck: nu ska vi gymma, sen kan vi slappa med magrutor på magen. Problemet är att magrutorna försvinner i samma takt som du försvinner från gymmet.

Om du exempelvis vill sluta äta dina favoritchips i en månad för att gå ner i vikt, prova då följande tanke: ”jag ska aldrig mer i hela mitt liv äta mina favoritchips”. Känns det rimligt? Om det känns orimligt, då är ambitionen att inte äta chips i en månad också orimlig. Du kommer under hela månaden aktivt behöva motstå den frestelse som 200 gram salt och fett innebär, du kommer behöva kämpa och din kropp kommer ständigt påminna dig om att chips är det godaste som finns just denna månad. Prova istället att förändra din tanke: ”jag ska bara äta en påse per vecka i resten av mitt liv”, eller ”jag ska bara äta en näve chips per vecka i resten av mitt liv”. Känns någon av dessa rimlig? Då har du hittat en ny livsstil som kräver mindre motståndskraft och som du faktiskt kan förlika dig med utan någon större ansträngning. Du genomför en livsstilsförändring.

Ordet livsstilsförändring låter kanske stort, jobbigt och skrämmande. Jag vill mena att det handlar om små förändringar som vi gillar och kan ta till oss på ett sådant sätt att de blir bestående. Kan vi tänka oss att äta kvarg i resten av vårt liv? Om inte, vad kan vi då tänka oss istället? Kan vi tänka dig att jobba i högt tempo i resten av vårt liv? Om inte, vilken nivå kan vi tänka oss? Låt oss inte sikta på den stora allomfattande förändringen som ska göra oss till nya människor och inte heller på att göra förändringen under en bestämd period. Vi behöver hitta punkter här och där som vi vill förändra och förbättra varaktigt, med tiden kommer vi automatiskt att bli vår förändring genom att vi blir det vi äter och mår som vi förtjänar.

Vilken förändring kan du tänka dig göra i resten av ditt liv?