Att freda sin fritid är en sorts svår konst. Hade det varit enkelt så hade ingen haft något problem med det. Låt oss kika på hur vi kan uppnå bättre balans mellan jobb och fritid i tre steg.
Arbetet maler på kvällen
Klockan är 21:30. Familjen är på väg till sängs och du känner ett malande behov att kolla mailen. Det handlar förmodligen inte om att du älskar din inbox. Det handlar förmodligen mer om någon form av oro eller kontrollbehov. Kanske undrar du hur det gick med den där kunden? Möjligen vill du veta om det där problemet fick en lösning? Eventuellt handlar det om att du har lovat att återkomma i något ärende och ännu inte hunnit ordna det. Därför gnager jobbet i din hjärna.
Det kan även finnas andra orsaker till att arbetet maler. Hur gick det med den där patienten som jag tog hand om idag? Hur ska det gå för den där eleven på min skola? Undra vad de andra tänker om mig nu när jag gjorde bort mig tidigare idag. Oavsett vilka tankar du har i huvudet så behöver du finna strategier för att freda din vardag.
Ny lagstiftning i flera länder
Den 1 februari 2022 införde Belgien en ny lag som förbjuder chefer att maila anställda efter arbetstid. Frankrike har sedan ett par år tillbaka har en lag som ger den anställde ”rätten att koppla ner” efter arbetstid. Även andra länder har infört liknande lagstiftning de senaste åren. Syftet i alla dessa länder är detsamma: freda fritiden.
Jag föreläser en hel del hos olika företag och organisationer. Min personliga reflektion efter att ha intervjuat mängder av chefer och HR-personer är att pandemin suddat ut gränsen mellan jobb och fritid för många som arbetat hemifrån. Troligtvis beror detta på två orsaker. Dels skapas det ingen fysisk distans mellan jobb och privatliv. Dels har vi vår arbetsutrustning, såsom dator, skrivbord och annan utrustning, uppdukad och redo för arbete på armlängds avstånd. Detta bör vi kunna lära oss någonting av.
3 strategier
Om du vill freda din fritid, fundera då över följande tre strategier:
1. Fysisk separation och främst i hjärnan
Se till att det krävs en tydlig fysisk förflyttning mellan arbetsplats och fritidsplats. Denna punkt har pandemin hjälpt till att sudda ut för hemmaarbetarna. Jag vill dock påstå att det egentligen inte är den fysiska flytten som är intressant i sammanhanget utan snarare att du även gör denna förflyttning i din hjärna.
När du sitter på bussen på väg hem från jobbet, stäng av din mobil och glo ut genom fönstret. Eller lyssna åtminstone på lite skön musik. Sitter du ensam i bilen – sjung med för full hals! Ge utrymme för din hjärna att göra ett fullskaligt fokusskifte. Du som läst mail ända in till förskolehämtningen har förhoppningsvis upptäckt att det inte går att slå av mailen utanför förskolans dörr och sedan kliva in och vara helt närvarande med sitt barn. Skiftet kan kräva 20-30 minuter. Passa på att göra detta samtidigt som du gör den fysiska förflyttningen.
2. Tidsmässig separation och planering
Under pandemin så fick jag inte föreläsa i samma omfattning som tidigare. Därför arbetade jag som konsult på deltid för att få ihop ekonomin. För min egen del satte jag upp en enkel regel: jag jobbar inte efter klockan 17:00. Om jag hade jobb kvar att göra efter den tidpunkten så hade jag planerat dåligt eller varit otydlig mot min omgivning. Efter klockan 17:00 hände det absolut ingenting på jobbfronten förrän nästa morgon. Detta fungerade förvånansvärt bra och det handlar helt enkelt om att bestämma sig. En gång råkade jag jobba över. Då var jag klar 17:10. Det var inte okej, enligt min standard.
Tidpunkten 17:00 kanske inte passar dig. Du kanske arbetar kvälls- eller morgonpass. Oavsett vilken situation du har så kan du säkert hitta en tidpunkt så din arbetsdag tar slut. Där och då handlar det bara om en sak: att bestämma sig.
3. Mental separation och trygghet
Är du pedagog eller jobbar du som pedagog? Är du snickare, tandläkare eller ingenjör eller jobbar du med dessa saker? Jag skulle vilja hävda att alla dessa titlar är vad du gör. Du är inte tandläkare, du är istället andra saker såsom glad, trevlig och omtänksam. När du tror att du är ditt yrke, då blir det oerhört svårt att släppa yrket på kvällen. Hur ska du plötsligt låta bli att vara verksamhetschef på kvällen är du påstår att du i grunden är verksamhetschef?
Om du är skribent, tänk alltså istället att du jobbar som skribent. När du avslutar en arbetsdag så behöver du inte bli en icke-skribent helt plötsligt. Du har helt enkelt bara avslutat din arbetsdag och slutat arbetet som skribent.
Om du börjar filosofera över dessa tankar så finns det en risk att du börjar känna en viss tomhet. ”Om jag inte är skribent, vad är jag då?” Jag förstår om den tanken är skrämmande, men det är precis rätt väg att gå. Fundera på vad du egentligen är i ditt liv och fundera även på vad du gör. Läs gärna mina tidigare veckobrev om självkänsla, och arbeta för att uppnå en större inre trygghet kring vem du är. Därefter kommer den mentala separationen att bli betydligt enklare.
Lös grundproblemet
Vad ska vi då tycka om Belgiens nya lag mot att maila efter arbetstid? Själv tycker jag det är synd att det ska behöva gå så långt att det krävs en lag. Jag tror att vi alla är fullt kapabla att hantera detta själva. Att slå en klubba i huvudet på alla chefer och säga att det nu är förbjudet att maila sent på natten är för mig en lösning på symptomet. Grundproblemet, att vi inte vågar koppla ner efter jobbet för att vi är nervösa, oroliga eller perfektionistiska, är kvar. Det innebär att det förmodligen dyker upp nya symptom efter hand.
Själv hoppas jag vi slipper se denna lag i Sverige. Men för att vi ska slippa detta så behöver vi alla lösa grundproblemet. Vi behöver våga koppla ner och böra strunta i vad omgivningen tänker och tycker om det. Du är en helt okej människa när du fredar din fritid. Förmodligen blir du lite piggare. Vem vet, det kanske gör piggheten dig ännu mer effektiv på jobbet dagen efter?