• Onsdag 13 november 2024

Har du tidigare varit engagerad på jobbet men nu blivit allt mer cynisk? Här har vi ett tydligt mönster som stressforskarna upptäckte för flera decennium sedan.

Burnout

Stressforskarna Christina Maslach och Herbert Freudenberger jobbade på varsitt håll med samma ämne: arbetsrelaterad stress. Dessa två anses vara pionjärer och de som skapade ett fundament för burnout, utbrändhet.

Enkelt uttryckt handlar utbrändhet om att du fått ett utmattningssyndrom av arbetslivet. Utmattningssyndrom kan man nämligen få av många olika orsaker, burnout är en delmängd.

Trots att Maslach och Freudenberger jobbade på varsitt håll kom de fram till en gemensam och intressant slutsats: cynism är en central komponent i utbrändhet.

Exempel på cynism i arbetslivet

Cynism, eller depersonalisering, handlar om att du får en känsla av distans eller avskildhet från jobbet eller de du träffar på jobbet. Du får en negativ attityd och blir känslokall gentemot kollegor eller kunder.

Några exempel på detta kan vara:

  • En läkare som börjar se varje patient som ”ytterligare ett fall” istället för en människa med individuella behov
  • En lärare som börjar känna sig likgiltig inför hur det går för eleverna
  • En medarbetare som tidigare var engagerad men som nu börjar klaga på allt istället utan att försöka hitta lösningar

.. och så vidare.

En tydlig markör

Den som drabbas av utbrändhet är ofta en person som gillar ett prestera, har ett högt engagemang, försöker uppnå perfektionism, älskar sitt jobb och alltid ställer upp. Det finns inget fel på dessa egenskaper, dock är de vanliga tecken bland personer som drabbas av arbetsrelaterad stress.

Kopplingen mellan cynism och utbrändhet handlar helt enkelt om att det är en tydlig markör mot just prestation, engagemang och kärleken till jobbet. Alla människor kan ha en cynisk ådra, men det här handlar kanske mer om förflyttningen från engagerad till cynisk.

Se det som en försvarsmekanism

Om du tidigare har varit engagerad, flitig och älskat ditt arbete, men att du nu snarare känner dig likgiltig inför utmaningar, evenemang eller känslokall gentemot det som tidigare varit kul – då har du gjort en förflyttning. Du har gått från engagerad till cynisk. Detta kan vara en negativ spiral där du skapar mer och mer distans, där arbetsprestationen minskar och välbefinnandet sjunker.

Om du har hamnat i denna sits så kan du se detta som en försvarsmekanism. Din hjärna försöker tala om för dig: ta avstånd från din situation på jobbet, för du mår uppenbarligen dåligt av att vara i den! Det är alltså inget farligt att hamna i den cyniska sitsen så länge du inser ditt läge, drar i handbromsen och gör en förändring.

Har du, eller någon i din omgivning, gjort resan från engagerad till cynisk? Vad är det första steget till att hitta balans?