• Onsdag 6 november 2024

Är utmattningssyndrom ett svenskt fenomen? Hur står vi oss jämfört med andra länder? Låt oss gräva lite i OECD:s statistik.

I Sverige pratar vi om stress

På en av mina föreläsningar hade jag en åhörare från Mexiko. Hon berättade att utmattningssyndrom inte diskuterades alls där hon kom ifrån. Det var bara att bita ihop och köra. Eventuellt kunde man bli sjukskriven om man hade en fysisk skada men hon såg inga möjligheter att bli sjukskriven på grund av just stress.

Jag har ingen aning om detta speglar Mexiko som land eller om det bara var hennes personliga upplevelse. Låt oss inte dra för stora växlar på det. Däremot hör jag samma sak från människor som kommer från olika länder. I Sverige pratar vi om stress och balansen mellan jobb och fritid, det gör man inte i det där andra landet som åhöraren kommer ifrån.

Slitagesyndrom

Nedbrytande stress existerar överallt. Insikten till detta hittar vi när vi läser rapporter från FN, OECD, hjälporganisationer och liknande. Stresstrenden verkar dessutom vara ökande.

Det heter lite olika. ”Erschöpfungssyndrom” i Tyskland, ”syndrome d’épuisement professionnel” i Frankrike, ”chronic fatigue syndrom” i både USA och England och så vidare. Om vi översätter dessa termer så hamnar vi ändå ofta nära orden ”utmattning” och ”syndrom”. I Spanien däremot kan deras uttryck bokstavligen översättas som ”slitagesyndrom”, vilket personligen får mig att fnissa lite roat.

Sammanfattningsvis kan också sägas att det engelska uttrycket ”burnout” används i det vardagliga språket i väldigt många länder.

OECD Better Life Index

OECD har gjort en väldigt bra sammanställning av hur vi mår i olika länder i sitt ”OECD Better Life Index”. De har sammanställt 11 olika faktorer för ett bra liv. Detta handlar exempelvis om utbildningsnivå, hälsa, trygghet, inkomst med mera.

Tanken är att du själv får välja vad som är viktiga faktorer i ditt liv. Utifrån detta kan du se hur olika  länder står sig mot varandra.

Stress kan uppstå av många olika orsaker i livet. Jag gjorde det enkelt denna gång och tittade enbart på kategorin ”Work-Life Balance”. Här ser vi att Sverige är på plats 7 av 41 bland OECD-länderna.

Topp 10

  1. Italien
  2. Danmark
  3. Norge
  4. Spanien
  5. Nederländerna
  6. Frankrike
  7. Sverige
  8. Tyskland
  9. Ryssland
  10. Belgien

Bottenlistan

  1. Mexiko
  2. Colombia
  3. Costa Rica
  4. Turkiet
  5. Japan
  6. Sydafrika
  7. Korea
  8. Israel
  9. Australien
  10. Island

Ditt ansvar gentemot dig själv

Kom ihåg att OECD:s siffror endast ska ses som intressant kuriosa i vardagen. Ännu intressantare är givetvis hur du personligen har det.

Du själv kan inte påverka OECD:s statistik och det är inte säkert att du får bättre balans bara för att du flyttar till Italien eller Danmark. Däremot kan du alltid fråga dig själv: hur mår jag? Hur mår min familj? Hur mår mina vänner och mina kollegor?

I ditt sammanhang, i din familj eller på din arbetsplats, kan du göra skillnad. Det är ditt ansvar gentemot dig själv att också göra det!