• Onsdag 21 maj 2025

Även om tiderna har förändrats sedan 70-talet så har vi fortfarande väldigt mycket att lära av gamla stressforskare. Låt oss kika på vad Freudenberger kom fram till för ett par decennium sedan.

En pionjär

Hebert Freudenberger var en tysk-amerikansk psykolog och prykoanalytiker. Han forskade på arbetsrelaterad stress och var med och myntade begreppet burnout, utbrändhet, år 1974.

Även om det var ett par år sedan han sysslade med denna forskning så gav han en grund för dagens forskning. Han var en pionjär och det finns väldigt mycket i hans arbete som vi kan ha nytta av idag för att lära oss om ämnet stress.

3 symptom

Freudenberger sammanfattade symptomen för utbrändhet i tre punkter:

  • Fysisk och emotionell utmattning
    Man ger och ger, till slut har man inget kvar att ge.
  • Cynism och känsla av distans från arbetet
    Man utvecklar negativa eller känslokalla attityder mot sitt arbete, kollegor eller kunder.
  • Minskad prestation på jobbet
    Man orkar inte längre utföra det arbete som normalt behöver utföras.

Det låter ju som tre extremt enkla punkter att ha koll på. Men frågan är om vi verkligen har koll på dessa?

Kan det vara så att du har minskat din prestation på jobbet, men att du inte själv ser det? Kan det vara så att du har en negativare attityd idag mot din omgivning en tidigare, men att det skett gradvis så att du inte upptäckt det? Eller är det så att du ger och ger och ger, samtidigt som du hela tiden lever på att nästa vecka förhoppningsvis blir bättre?

Dessa tre punkter kan nämligen vara väldigt svåra att upptäcka själv. Däremot är det väldigt enkelt att upptäcka dessa mönster hos andra personer. Var därför noga med att ta hjälp och upprätthåll denna dialog med dina medmänniskor och kollegor. Om du hjälper din kollega att se detta så kanske kollegan kan hjälpa dig.

Risk att blanda in egna känslor

Notera att vi pratar om utbrändhet. Ett utmattningssyndrom kan man få av många olika orsaker medan just utbrändhet handlar om arbetsrelaterad stress.

Även om Freudenberger fokuserade sin forskning mest på de som arbetade i vårdande yrken så finns det mycket att lära även för oss arbetar med någonting helt annat. Vårdande yrken är sårbara eftersom vi riskerar att blanda in vårt eget känsloliv i arbetet. Jag säger inte att det finns någonting fel i det, bara att det ökar risken för utbrändhet.

Om du snabbt tittar på trepunkterslistan ovan – har du något eller några symptom som du kan känna igen i ditt arbete? Om du frågar en kompis om din situation, vad svarar då din kompis?