• Onsdag 21 juni 2023

Vad ger egentligen mening och sammanhang i livet? Eftersom det inte handlar om konsumtion och kickar, vad handlar det då om?

Konsumtion och kickar

Det sägs att de bästa sakerna i livet inte kan köpas för pengar. Den humoristiskt lagda kontrar då direkt och säger att de näst bästa sakerna i livet är svindyra. Konsumtion och kickar ger inte livet mening och sammanhang. Det är åtminstone vad stressforskare har kommit fram till. Ett par nya hörlurar, en planerad semesterresa till solen eller en helt ny bil på uppfarten – allt detta kan ge en härlig känsla. Du vet precis som jag att den känslan svalnar ganska snabbt. Sedan måste vi leta efter nästa kick eller pryl att köpa.

Allt ovanstående är förmodligen självklarheter för dig. Ändå fastnar vi där. När alla säger att ”livet handlar om det lilla och enkla” så är det lätt att ändå snegla på Hemnet och drömma om nästa större boende. När du får höra meningar som ”carpe diem” och ”att vara här och nu” så fastnar vi ändå i ett läge där vi ständigt tar fram mobilen för att kolla om någon annan postat något nytt. Kicken och konsumtionen är en så stark kraft att den kan vara svår att motstå även när vi känner till dess effekter.

6 punkter för mening och sammanhang

Vad skapar egentligen mål och mening i livet? Vi behöver koka ner detta till någonting konkret. Låt oss därför kika på vad forskarna säger. Den svenska stressforskaren Alexander Perski har i sitt arbete kommit fram till 6 punkter som bidrar till mening och sammanhang i livet:

  • Känslan av att livet handlar om någonting viktigt för oss
  • Rättvisa belöningar
  • Att världen känns begriplig och förutsägbar
  • Upplevelse av struktur och ram i livet
  • Stark social förankring
  • Tillit till samhällsinstitutioner

Det finns inga rätt eller fel

Jag träffar mängder av stressade och slitna människor både när jag är ute och föreläser och även i individuella coachingsamtal. Min upplevelse är att väldigt många saknar rimliga belöningar för sina ansträngningar på jobbet eller hemma. Dessutom träffar jag många som helt tappat förtroendet till svensk sjukvård och möjligheterna att få hjälp med utmattningssyndrom. Där har vi två punkter på listan som fallerar och därmed börjar mening och sammanhang i livet att falna.

Ovanstående lista är inget perfekt facit som gör att du omedelbart får mening och sammanhang i livet. Däremot är det ett bra rättesnöre för att du ska få en bättre upplevelse av ditt liv. I denna text har jag klankat ner lite på kickar och konsumtion. Om just kickar och konsumtion gör att alla 6 punkter ovan blir uppfyllda för dig så är det givetvis rätt väg att gå. Det finns inga rätt eller fel så länge du känner att du får mening och sammanhang i livet.

 

Om du saknar mening och sammanhang i ditt liv, vilken eller vilka av de 6 punkterna ovan skulle du då behöva fokusera lite extra på?