• Onsdag 25 april 2018

Jag borde. Jag måste. Jag skulle behöva göra det där. Det finns mycket i livet att känna ångest inför och ibland hamnar vi i ett läge där vi ständigt går runt med en malande ångest. Låt oss denna vecka hantera vår ångest genom att tacka den för hjälpen.

Ångest över arbetsuppgifter

Ångest är ett stort begrepp som kan handla om flera olika saker. I grunden är det en stark oro eller rädsla som vi kan kännas i hela kroppen. Det kan bland annat ge effekter såsom tryck över bröstet, ont i magen eller yrsel. Det kan kännas i några minuter eller komma och gå under längre perioder. Det kan finnas många orsaker till ångest såsom övergrepp, att vi har gjort bort oss eller att vi har förlorat nära eller kära.

Låt oss i detta veckobrev fokusera på den ångest som handlar om att vi har uppgifter som vi borde göra men som vi av någon anledning inte gör. Det kan handla om att vi behöver lösa en konflikt eller ett relationsproblem, leverera dåliga nyheter till en beställare eller att vi borde plugga inför den där tentan.

En vanlig metod att bli av med sin ångest är att försöka glömma bort uppgiften. Vi begraver den och hoppas att ingen upptäcker det. Vi håller tummarna för att kollegan inte upptäcker att vi har gjort något fel i leveransen. Vi undviker den där kompisen som vi har bråkat med. Detta uppskjutarbeteende löser inte problemet, det bara döljer det. I värsta fall kommer problemet tillbaka en vacker dag tillsammans med den begravda ångesten.

Kroppen prioriterar åt dig

Istället för att bli arg på ångesten eller gå runt och må dåligt av den, låt oss ändra synsätt. Tänk att ångesten är kroppens egna prioriteringsmaskin. Om vi har någonting riktigt viktigt som behöver göras i livet, då talar kroppen om det för oss genom att ge oss ångest. Vi kan kasta alla prioriteringsmodeller och att göra-listor ut genom fönstret. Kroppen berättar tydligt vilken uppgift i vårt liv som har högsta prioritet. Ångest är helt enkelt kroppens egna prioriteringsmaskin.

Om vi börjar se ångestpuckarna som en prioriterad att göra-lista, då är det lättare att hantera dem. Låt oss tacka vår kropp för den ångest vi fått. Låt oss helt enkelt utföra den där uppgiften som ger oss ångest så att vi blir av med den. När vi har gjort det så kommer det troligtvis att dyka upp en annan uppgift som vi får ångest över istället. Tack för prioriteringshjälpen, låt oss göra den också. Nu dyker det upp en tredje uppgift, då tackar vi kroppen igen och gör den. Ångesten tenderar att minska för varje uppgift och till slut så är ångesten bortblåst.

En ångestpuck per dag

Ta tag i ångestpuckarna, det är lätt att säga men väldigt svårt att göra. Ångestframkallande uppgifter handlar ju trots allt om svåra saker som kräver mycket energi av oss. Om jag har ångest över en uppgift så har jag som rutin att utföra den på den tidpunkt då jag har mest energi. För min del är det på morgonen. Visst vore det skönt att bli av med all ångest en gång för alla men det är inte alltid så enkelt. En ångestpuck per dag kan jag hantera, mer än så kräver jag inte av mig själv. Ett är trots allt bättre än noll och ger en skön känsla av framfart.

Har du ångest över någon uppgift som du egentligen skulle behöva göra? Sluta läsa detta veckobrev och gör den. Bara gör den. Du klarar det!