• Onsdag 28 april 2021

Stresspåslag är egentligen en sorts kick. Hjärnan gör dig snabbare och starkare. Vem vill inte uppleva detta? Jo, den som vill slippa ständig stress.

Reflektion skapar inga kickar

Problemet med stress är ofta att vi inte hinner ta tag i grundorsaken. Eller så saknar vi energi för att hitta en lösning. Att gå till botten med sin stress kan vara ett knepigt arbete som innebär att du måste börja blicka inåt, rannsaka dig själv och fundera över vem du är.

Oavsett om din stress handlar om att du har en knaper ekonomi, svårt sjuka barn eller för mycket att göra på jobbet så behöver du tid till reflektion för att komma vidare. Regelbunden reflektion får dig nämligen att hitta alla de små punkterna som sammantaget kokas ihop till din stress. Det är sällan en enskild sak. Det kan ibland krävas en hel del reflektion för att hitta alla komponenter och även hitta lämpliga lösningar framåt.

När du hamnar i stress så formtoppas du av din hjärna. Du får skarpare hörsel, mindre smärtkänslighet och ett tunnelseende som ska hjälpa dig att snabbt ta dig ur den situation som stressar dig. Du får en kick. Reflektion skapar däremot inga snabba kickar. Därför känns det betydligt bättre att försöka lösa den där akuta situationen idag istället för att sätta sig ner och fundera över livet.

Min ständiga kick

Nästa vecka blir det bättre. Då har du löst den där konflikten eller kommit ikapp i projektet. Då ska du ta tag i din stress. Då ska du också börja gå ner i vikt. Hur många gånger har du sagt dessa meningar till dig själv? När jag var som mest stressad så var detta mitt dagliga mantra: ”nästa vecka blir det bättre, men idag gäller det att köra hårt”. Nästa vecka blev aldrig bättre, men jag fortsatte att lura mig själv med att det bara var en tillfällig arbetstopp. Nu i efterhand inser jag att arbetstoppen inte alls var tillfällig. Den var min ständiga kick.

Om jag väl satte mig ner för att reflektera så försökte jag ofta hitta en snabb och enkel lösning. Om jag bara löser det där problemet, då löser sig allt. Om jag bara gör klart det där projektet. Om jag bara får ihop de där pengarna. När jag väl löste problemet, gjorde klart projektet eller fick ihop pengarna som krävdes så blev det inte alls bättre. Istället fanns det plötsligt nya saker att sträva efter. Jag jagade omedvetet efter nästa kick.

Minska dina kickar

Om du ständigt hamnar i stress och aldrig riktigt kommer ur det så är risken stor att du är beroende av den kick som stress skapar. Då behöver du hänga med på följande:

  • när du minskar din stress så minskar dina kickar
  • din hjärna vill ha kickar eftersom det bedövar din stress
  • du behöver därför ta dig ur ditt beroende av kickar för att minska din stress

Om det hade funnits en snabbfix för din stress så hade du redan använt dig av den, eller hur? Min snabbfix är enkel: kick-detox. När du lär dig att leva utan ständiga kickar så lär du dig också att leva utan stress. Nu kanske du blir orolig över att livet kommer bli tråkigare utan dessa kickar. Det blir det inte. Tro mig, livet blir betydligt härligare på ett nytt sätt. Jag har gjort denna resa under de senaste åren och kan intyga det.

Mitt recept på kick-detox

Det finns många recept på kick-detox, här är mitt:

  • Lägg mobilen i en kökslåda så att den varken syns eller hörs
  • Sätt dig i soffan själv och glo
  • Notera hur du blir rastlös, får svårt att sitta kvar och hur din hjärna hoppar mellan alla saker som stressar upp dig
  • Efter en liten stund, när din hjärna har gått igenom allt som stressar upp dig och den börjar tänka på andra saker, då får du resa dig upp

Prova detta recept en gång per dag i en vecka. Ingredienserna är 2 msk tålamod och 1 dl vilja. Om du somnar så är det helt okej, passa då på att ta en tupplur.

Jag utmanar dig. Vågar du minska dina kickar?