• Onsdag 21 juli 2021

Om du råkar ut för en smäll i livet så kan du påverkas på tre sätt. Är ditt liv stabilt, instabilt eller indifferent?

Smällarna kommer

En sak kan vi vara säkra på: livet består av smällar. I olika omfattning måste vi hantera situationer som dyker upp från ingenstans. Vi kanske tvingas byta jobb, partnern lämnar oss, bilen går sönder och kostnaderna skapar hål i hushållskassan och så vidare. Denna typ av smällar skapar en hel del stress. Säg den som lyckas leva sitt liv utan en enda smäll.

Att både du och jag kommer att få smällar framöver i livet är alltså solklart. Det kan handla om allt från att vi tappar mobilen i toaletten och måste köpa en ny, vi missar solkrämen och bränner oss rejält på ryggen eller så kanske någon nära anhörig går bort och sorgen är svår. Stort och smått. Frågan är hur vi påverkas?

Tre sätt att påverkas på

Din förmåga att återhämta dig från en smäll kan se ut på tre olika sätt:

Stabilt

Om du råkar ut för en smäll och har en stabil situation så lyckas du återhämta dig snabbt. Du kanske har en ekonomisk buffert som klarar bilreparationer. Eller så kanske du har goda vänner som ställer upp när det krisar. Det kan också handla om att du har energi och är utsövd så att när något kritiskt händer så orkar du hantera det.

Instabilt

När smällen kommer i ett instabilt läge så eskalerar allting såsom ett dominospel. Bilreparationen äter hål på ekonomin, vilket gör att du halkar efter med hyran. Påminnelseavgifter och inkassokostnader gör att det blir ännu dyrare och plötsligt så har hela situationen blivit sju resor värre.

Det skulle också kunna handla om att du missar en viktig deadline på jobbet. Resultatet blir att du måste jobba över, vilket gör dig tröttare. Sedan har du inte energi till de kommande uppgifterna som nu blivit akuta eftersom du behövde lägga din tid på den föregående deadlinen. Situationen blir värre och värre för varje dag som går.

Indifferent

Om ditt liv är indifferent så innebär det att du inte återhämtar dig från en smäll, men det blir heller inte värre. När du får en alldeles för stor arbetsuppgift på jobbet så hamnar du lite efter hela tiden. Det eskalerar inte men det blir heller inte bättre. Du har halkat av banan och har svårt att komma tillbaka. Eftersom det inte eskalerar så kanske du vänjer dig vid detta tillstånd och accepterar att det alltid är lite för mycket att göra.

Hur kan ditt liv bli stabilt?

Hur ser din ekonomi ut? Hur ser din kalender och din tillgängliga tid ut? Hur är det med din energi? Fundera på olika aspekter av ditt liv i termerna stabilt, instabilt eller indifferent. Om du råkar ut för en ekonomisk smäll, får ett projekt för mycket på jobbet eller om du råkar ut för en olycka, kan du då återhämta dig? Eller eskalerar det? Eller hamnar du i ett nytt tillstånd där det varken blir bättre eller sämre?

Smällarna kommer att komma. Vad behöver du göra för att vara i ett stabilt tillstånd så att du klarar av nästa smäll?