• Onsdag 7 december 2022

Om du får saker gjorda, uppnår höga mål och tjänar pengar, är du då effektiv i ditt liv? Eller finns det en risk att du faktiskt är ineffektiv?

Insats och resultat

Effektivitet – för en del smakar det ordet gott i munnen. Andra känner stress och press när det ordet dyker upp. Många vill trots allt ha ett effektivt liv. Samtidigt vill vi kunna känna lugn och ro. Går det att få ihop?

Ordet ”effektivitet” definieras som förhållandet mellan insats och resultat. Om du lyckas få ett stort resultat med endast en liten insats så har du hög effektivitet. Om du jobbar väldigt lite och får väldigt mycket gjort så är du därmed effektiv. Om du tvärtom jobbar som en galning men får väldigt lite resultat så är du ineffektiv.

Effektiv på riktigt?

När ordet effektivitet dyker upp så pratar vi ofta om att få saker gjorda, nå framgång eller tjäna pengar. Inte sällan pratas det om att den som är effektiv får mycket gjort, klättrar i karriären eller lyckas köpa vad den vill ha. Problemet med ordet effektivitet är att vi ofta pratar om resultatet, alltså antalet utförda uppgifter eller antal kronor på banken, och glömmer att prata om själva insatsen.

Om du tänker på någon person som fått mycket gjort eller tjänat mycket pengar, fundera då på hur mycket energi den personen lagt ner för att uppnå dessa saker. Får jag gissa att den personen också lagt ner väldigt mycket energi, tid och arbete? Är du kanske en sådan som får saker gjorda, och lägger du i så fall ner en stor insats för att åstadkomma ditt resultat? Är du då verkligen effektiv på riktigt?

Två viktiga detaljer

När vi pratar om effektivitet så är det två detaljer som jag vill lyfta upp lite extra. Det första är precis det jag nämnde, nämligen att personer som når stora resultat ofta lägger ner ett stort arbete. Det behöver inte vara effektivt. Det kanske till och med är ineffektivt. Den som verkligen är effektiv når de där målen genom att lägga ner så lite arbete som möjligt.

Det andra jag vill lyfta upp är vad ett effektivt resultat egentligen är. Ofta handlar det som sagt om att göra saker, klättra i karriären eller tjäna pengar. Jag skulle vilja utmana dessa målsättningar och ställa frågan: kan det egentligen handla om att du vill må bra, känna trygghet, tillfredsställelse och lugn?

Annan väg för högre effektivitet

Om du är ute efter att må bra, känna trygghet, tillfredsställelse och lugn, behöver du då utföra saker, göra karriär eller tjäna pengar? Kan det vara så att resultatet av att göra, klättra och tjäna egentligen bara skapar en väg som aldrig tar slut där du uppnår dessa saker men ändå inte känner ett lugn? I så fall är det oerhört ineffektivt att sträva åt det hållet.

Finns det en annan väg att gå för att nå de där slutliga målen på ett betydligt effektivare sätt? Kan du exempelvis arbeta med din självkänsla så att du känner dig trygg och tillfreds oavsett hur din karriär ser ut? Kan du börja motionera så att du mår bra oavsett hur många saker du får gjorda? Kan du arbeta för ett inre välmående som gör att du inte behöver alla de där pengarna för att du ska känna dig lugn? Om du hittar den där genvägen till ditt lugn, tillfredsställelse och trygghet och börjar sträva rakt mot målet istället för att ta omvägen via karriär och pengar, finns det då en möjlighet att du slipper göra en sån våldsamt stor insats i ditt liv?

 

Vad gör du idag för att må bra i ditt liv? Det du gör, kräver det en stor insats? Finns det möjlighet att nå det där välmåendet med en betydligt mindre insats, med mindre stress, och därmed skapa mer effektivitet i ditt liv?