• Onsdag 15 februari 2023

Är du kortsiktig eller långsiktig i ditt agerande? Om du är kortsiktig, kan det då bero på att du är lite rädd?

Kortsiktiga belöningar

Visst är det enkelt att vara kortsiktig i sina beslut. Vi sväljer en chipspåse till istället för att äta i lagom dos. Vi struntar i att ta hand om grundorsaken till knäproblemen utan köper knästöd och fortsätter som vanligt. Vi låter bli att ta det där jobbiga samtalet utan flyr till annan aktivitet så vi slipper tänka på det.

Det som oftast sägs är att kortsiktiga åtgärder ger snabba belöningar. Eftersom hjärnan gillar snabba belöningar så fortsätter vi med detta beteende. Jag tänker dock att vi borde vända på steken och istället se det hela från ett annat perspektiv.

Att må sämre direkt

Säg att du idag istället gör någonting som gynnar dig på lång sikt men som kanske är påfrestande på kort sikt. Till exempel att du sätter dig ner och reder ut din ekonomiska situation istället för att blunda. Detta ger dig två effekter. Du kommer att må bättre på lång sikt och samtidigt kommer du att må dåligt på kort sikt.

När du sätter dig ner och tittar på den knepiga ekonomiska situationen så börjar du direkt må sämre. Det kanske uppstår hjärtklappning, ångest och panik över hur det ska gå. Du mår alltså snabbt sämre när du sätter igång ett arbete som är bra på lång sikt. Jag påstår att detta är orsaken till varför vi egentligen agerar kortsiktigt. Du är inte kortsiktig för att du får en snabb belöning. Du är kortsiktig därför att du är rädd för att inledningsvis må lite sämre när du agerar långsiktigt.

Se till att du inte mår dåligt av det kortsiktiga

Att gå till gymmet är en långsiktig aktion. På kort sikt måste du däremot släpa dig upp ur soffan och det är jobbigt. Att gå till tandläkaren och laga tanden direkt innan det riskerar bli rotfyllning är en långsiktig aktion. På kort sikt mår du dåligt över att behöva besöka tandläkaren. Långsiktiga åtgärder får oss att må lite sämre på kort sikt. Där har vi boven i dramat.

Jag hoppas att du och jag är överens om att det långsiktiga arbetet är viktigt. Om du gör någonting bra på lång sikt så mår du bättre generellt. Tricket för att lyckas med detta är alltså enkelt: se till att du även mår bra på kort sikt när du genomför långsiktiga aktioner.

Vilken rädsla har du?

Om du ska reda ut en jobbig ekonomisk situation, ta hjälp av en kompis som kan hålla dig i handen under processen så slipper du må så dåligt. Nästa gång du ska rehabilitera ditt knä, gör det tillsammans med en vän så kanske det blir kul på kuppen. Och när du ska ta det där jobbiga samtalet, gör det vid en tidpunkt då du mår lite bättre. Då har du mer energi till att lyckas komma igenom det.

 

Gör du någonting i ditt liv på ett kortsiktigt sätt, när du egentligen borde vara långsiktig? Kan det bero på att du är lite rädd för att må dåligt direkt? Vad skulle du i så fall kunna göra för ta bort den där rädslan för det långsiktiga agerandet?