• Onsdag 11 mars 2020

Den som är stressad hittar ofta en enkel lösning på problemet: stressa mer! Hur kommer detta sig, och vad är lösningen?

Stress över alla åtaganden

Om du har väldigt mycket som måste göras och väldigt lite tid över så finns risken att du känner stress över din situation. När att göra-listan är lång så väljer många att trycka in nästa växel. Hur kan vi jobba ännu effektivare, ännu snabbare eller ännu mer? Allt för att hinna med dessa saker som måste göras. Detta högre tempo riskerar att skapa ännu mer stress, åtminstone kortsiktigt. Om du aldrig riktigt hinner ikapp att göra-listan så finns även risken att denna ytterligare stress blir permanent. Stress har då blivit lösningen på din stress.

Den malande stressen

En helt annan situation skulle kunna handla om en mer långsam malande stress. Du kanske har en ansträngd ekonomi. Du kanske har en visstidsanställning som håller på att ta slut och du har inget nytt jobb efter det. Du kanske har en familj eller vänner som äter upp din energi på olika sätt. Det finns många olika typer av stress och här är det också lätt att börja bedöva sig. En del använder alkohol eller droger medan andra använder stress som bedövingsmedel.

Om du ser till att sysselsätta dig med helt andra saker i ett högt tempo så slipper du tänka på den knepiga ekonomiska situationen eller anställningen som håller på att ta slut. Om dina tankar blir tillräckligt upptagna med annat så flyr du från din stress genom att använda stress som bedövningsmedel. Stress har blivit lösningen på din stress.

Förändring kräver vinning

En människa väljer att göra en förändring endast om det finns en vinning med det. Den enda anledningen för dig att söka hjälp från andra, ta ner ditt tempo, ändra din livsstil eller på annat sätt ta tag i rotorsaken till din stress är att du genuint känner att det finns en vinst med att göra det. Om du inte tror att du kan lösa din stress på annat sätt än att stressa mer så kommer du aldrig komma ifrån din stress.

Har stress råkat bli lösningen på din stress? Om du tänker efter – finns det möjligen någon annan lösning på din stress? Hur ser den lösningen ut? Vad är det första steget du kan ta?