• Onsdag 7 februari 2018

Återhämtning. Avkoppling. Dötrist, kanske du tänker men faktiskt väldigt viktigt för att minska stress. Denna vecka ska vi titta på hur vi kan låta kroppen koppla av automatiskt med hjälp av Pavlovs hundar.

Avkoppling är ett viktigt skydd mot stress

Jag har tidigare skrivit om hur vi får dopaminkickar av vår mobil och hur vi ständigt matas med intryck från omvärlden. Hjärnan behöver avkoppling och återhämtning för att fungera. Många förespråkar mindfulness och meditation vilket är utmärkta tekniker för att återhämta hjärnan. Jag vill gärna ta ner det till den enklaste formen av alla: glo. Bara glo ut i tomma intet, dagdröm och låt tankarna vandra då och då utan yttre stimulans. Det här är en viktig komponent i att undvika stress och utbrändhet. Forskare och psykologer hälsar nämligen att vi behöver vila oss från yttre intryck mer än vad vi gör idag.

Vi behöver alltså sitta och glo lite mer. Att bara glo är svårare än vad man kan tro. Ofta hamnar vi i fällan att ”bara kolla en grej på mobilen” eller ”bara ringa ett samtal”. Dessutom vet jag att många tycker den här formen av avkoppling är dötrist, därför behöver vi fundera på hur vi kan göra det så effektivt som möjligt.

Att programmera en organism

För drygt 100 år sedan experimenterade fysiologen Ivan Pavlov med hundar. Han ringde i en klocka varje gång han gav hundarna mat. När hundarna fick mat så utsöndrade de saliv. Efter ett tag räckte det med att att bara ringa i klockan för att hundarna skulle börja utsöndra saliv oavsett om de fick mat eller inte. Pavlov kunde på ett effektivt sätt bevisa att en organism kan lära sig en händelsekedja där en yttre händelse (ringningen) gav en effekt hos organismen (salivutsöndring).

Hur kan vi utnyttja denna kunskap? Jo, vi kan programmera oss själva med effekter som automatiskt sker efter yttre händelser.

Automatisk avkoppling genom ett restaurangbesök

Varje gång jag ska fira en framgång, liten som stor, så går jag till en speciell restaurang. Jag har valt ut ett ställe på Södermalm i Stockholm dit jag går och beställer en Caffé Latte. Jag går aldrig till detta ställe i något annat sammanhang. Jag äter inte middag där med familj eller vänner, jag besöker aldrig restaurangen om jag inte har någonting att fira. Besöket får aldrig vara styrt av stress eller tidsbrist, jag dricker min kopp i lugn och ro. Här ska jag kunna koppla av efter intensivt arbete eller uppnådda mål och känna ett inre lugn.

Nu känner jag lugnet och glädjen redan när jag stiger in i restaurangen. Jag behöver inte anstränga mig nämnvärt för att komma ner i varv eller för att släppa allt surr i mitt huvud. Likt Pavlovs hundar har min organism lärt sig en händelsekedja där en yttre händelse (restaurangbesöket) ger en effekt (lugn, ro och glädje). Ju fler gånger jag har besökt min restaurang, desto snabbare har jag kommit in i avkopplingsläge.

 

Vill du koppla av på ett effektivt sätt? Vilken yttre händelse skulle du vilja associera till avkoppling och vad är det första steget i att börja programmera din organism till detta?