• Onsdag 21 augusti 2019

En del betalar för sitt liv med pengar, andra betalar med tid. Betalar du ditt liv med stress?

Tid eller pengar?

Ett fint hem. Trygga barn. Ett arbete som ger oss passion. Trevliga middagar med våra vänner. Det är mycket i livet som vi vill ha och gärna samtidigt. För att uppnå saker i livet så spenderar vi antingen tid eller pengar. Ett fint hem kan antingen nås genom att vi spenderar tid på att städa och renovera. Vi kan också få ett fint hem genom att spendera pengar på städhjälp och hantverkare. På samma sätt kan vi ägna tid åt att anordna middagar åt våra vänner själva eller spendera pengar på catering eller restaurangbesök.

Relationen mellan tid och pengar är intressant. Är det inte så att vi i livets olika perioder antingen har mycket tid men för lite pengar medan andra perioder kan bestå av lite mer pengar men för lite tid? Visst kan det också vara så att vi egentligen betalar vårt liv med stress?

Att betala en middag med stress

Låt säga att du vill anordna en trevlig middag för dina vänner. Om du varken har ett överflöd av tid eller pengar så kan du betala med stress istället. När pengarna saknas så kanske det kan vara svårt att köpa hem catering-mat eller bjuda på restaurangbesök så middagen får ordnas hemma. När tiden saknas så hinner du inte riktigt planera och ordna middagen så som du vill. Genom att använda varje liten paus på bussen, toalettbesöket och lunchen till att googla recept löser du menyn. Genom att springa genom ICA på vägen hem från jobbet får du ihop råvarorna. Genom att laga mat samtidigt som du duschar, dukar och dammsuger hinner du få dig själv, hemmet och maten i den ordning som krävs. Du har betalat middagen med stress.

På samma sätt kan du betala ett fint hem med stress genom att spendera varje liten sekund till att städa, fixa, planera och hetsa dig förbi alla som promenerar lite för långsamt på IKEA. Du kanske siktar på att få trygga barn genom att hämta dem lite tidigare från förskolan och behöver därför rusa hem från jobbet till följd att de sista jobbuppgifterna måste göras efter middagen. Ditt arbete som du har passion för kräver kanske många och långa arbetsdagar vilket gör att du inte hinner med dina andra vardagssysslor. I alla dessa fall blir stress den valuta som du använder för att uppnå alla de där sakerna i livet som du vill ha.

Eliminera stress med tid eller pengar

Jag påstår inte att det är dumt att hetsa ihop en middag eller hämta barn lite tidigare för förskolan. Men om du har ett mönster i ditt liv där du ständigt strävar efter alla dessa saker i livet samtidigt som du känner en hög stressnivå, då är någonting snett. Då är det dags att börja fundera på om du betalar för ditt liv med stress. Fundera på om du verkligen behöver uppnå alla dina mål samtidigt? Fundera även på om du saknar tid, pengar eller både och? Kan du avsäga dig någonting så att du får mer tid? Kan du göra någon besparing som gör att du får mer pengar? Kan du använda pengar lite oftare för att spara tid eller tvärtom?

Om du saknar någon av komponenterna tid eller pengar i ditt liv, fundera på om stress i så fall har blivit din valuta. Fundera också på vad du kan göra för att balansera din relation mellan tid och pengar för att eliminera stress.