Visst är det härligt att göra små tidsvinster. Det är samtidigt lätt att glömma bort hur mycket energi dessa vinster kräver. Låt oss denna vecka resonera om hur vi kan bli effektivare genom att inte spara tid.
Konsten att vinna sekunder i trafiken
Tänk att du sitter i en långsam bilkö på motorvägen. Det är morgon och trafiken är tät. Du kör i din fil och kanske får du känslan att den andra filen går snabbare, så du byter. Nu verkar det som att den första filen går snabbare igen och du byter tillbaka. Du ligger hela tiden nära bilen framför för att inte tappa en endaste billängd, ingen får komma in framför. En avfart före din destination ser det ut som att trafiken tätnar ytterligare så du väljer att ta den tidigare avfarten. Trafikljuset nedanför avfarten växlar till gult och du gasar så att du snabbt hinner igenom korsningen innan det blir rött. Efter ytterligare några manövrar är du framme vid jobbet nöjd över att ha varit snabb och effektiv i trafiken. Den här morgonen har du minsann sparat tid!
Jag vet inte vad din upplevelse av körning i bilköer är men min erfarenhet är att föraren i beskrivningen ovan faktiskt kommer fram snabbare. Det går att spara tid genom att köra lite hetsigare och byta filer lite oftare. Min erfarenhet säger däremot också att det kräver mer energi. Då måste vi fråga oss: är det värt det?
Jobbresor går på rutin
Den som dagligen kör bil till jobbet kör troligtvis samma väg varje dag. Resvägen hamnar i den delen av hjärnan där allting går på rutin. Korsningarna, rödljusen och avtagsvägarna – allting sitter inprogrammerat så att vi nästan skulle kunna göra det i sömnen. Det krävs helt enkelt väldigt lite tankekraft och energi för att göra denna resa.
När vi istället börjar spana efter möjligheter att byta fil eller chansa på alternativa vägar som kräver en högre nivå av uppmärksamhet, då förbrukar vi mer energi. Resan till jobbet, som normalt kanske går på sparlåga, blir nu en energikrävande uppgift. Resan går troligtvis snabbare när vi hetsar och letar nya möjligheter, men hur mycket snabbare går det egentligen? Är den lilla tidsvinsten värd den extra energi det kostar att göra det?
Tidsvinster äter vår energi
Vi måste ställa oss en enkel fråga: om vi har ett jobb som kräver mycket energi av oss, är det då värt att kasta bort energi på att spara in några futtiga minuter här och där? Ibland kanske det är viktigt att spara några minuter men om vi regelbundet måste spendera otroligt mycket energi för att att göra små tidsvinster så ligger vi illa till.
Ibland brukar man säga att de 20 sista procenten av en insats kräver 80 procent av tiden. Syftet med denna tanke är att låta bli att göra saker perfekt. Ett 80-procentigt arbete brukar normalt duga och kräver väldigt mycket mindre tid än vad ett 100-procentigt arbete kräver. Vi kanske kan använda samma analogi här och säga att de 20 sista procenten av tidsbesparingen kräver 80 procent av energin? Det är inte säkert att det alltid stämmer, men jag hoppas att poängen kommer fram.
Bli effektiv genom att inte spara tid
Genom att ta ner tempot litegranna så spar vi enorma mängder energi. Låt oss inte ringa det där telefonsamtalet precis innan mötet ska börja. Istället kan vi sitta ner och reflektera över vad vi ska prata om under mötet. Låt oss inte skicka inte det där sista mailet som sedan gör att vi måste rusa till dagishämtningen istället för att promenera i normal takt. Det kanske känns som att den här metoden gör att vi får mindre gjort och att vi slösar bort dyrbar tid. Sanningen är det motsatta.
Genom att spara energi så fungerar vår hjärna bättre. Vi tar bättre beslut när vi har energi. Kvaliteten av vårt arbete blir högre. När vi har energi till att prioritera så gör vi i högre grad rätt saker istället för många saker. Det kanske viktigaste av allt är att vi motverkar stress och utmattning, vi håller i längden när vi sparar energi. Allt detta resulterar i att effekten av vårt totala arbete ökar.
Vågar du skippa några tidsvinster i utbyte mot mer energi, längre hållbarhet och ett bättre resultat?