• Onsdag 15 maj 2019

Är det svårt att känna hur stressad du egentligen är? En av många indikatorer handlar om hur du reagerar när du tvingas vänta. Blir du lugn eller rastlös?

Att bara vänta är sällsynt

Åh nej, det verkar vara långa köer till kassorna i mataffären ikväll. Typiskt, vi ville ju bara handla det där viktigaste innan vi kommer hem från jobbet. Vi tvingas stå och vänta. Rastlösheten kommer smygande som ett brev på posten. Vi kastar några snabba blickar till höger och vänster, kanske finns det någon annan kassa som har lite kortare kö? Eventuellt håller den stängda kassan längst bort håller på att öppna, snabbt överväger vi att göra en rusch dit innan vi inser att andra redan hunnit före. När ingen annan lösning finns i sikte så finns det alltid en sista utväg: fram med mobilen.

Känner du igen dig i ovanstående scenario? Om du skulle tvingas vänta i en kassakö, skulle du då känna rastlöshet eller skulle du känna dig helt lugn och avspänd? Idag hamnar vi sällan i situationer då vi väntar utan att få någonting annat gjort. Om bussen är försenad så finns alltid favoritserien till hands i mobilen som ligger i fickan. När det blir oväntade bilköer så visar Google Maps oss automatiskt vilken väg som kan vara snabbare. När kollegan är försenad så passar vi på att svara på ytterligare ett par mail. Att bara stå och vänta, utan att titta på mobilen, jaga efter alternativa lösningar eller ta hand om mailen, är helt enkelt någonting sällsynt idag för många av oss.

Konsten att spara energi

Orsaken till varför vi måste vänta är i mitt resonemang inte intressant. Det är mer spännande att undersöka hur du reagerar när du tvingas vänta. Blir du lugn och känner att ”skönt, då kan jag ta en liten paus” eller blir du stressad eftersom det inte sker någon framfart? Om du blir stressad eller rastlös, börjar du automatiskt att jobba runt problemet? Börjar du hitta alternativa bilvägar när det blir bilkö sådär att du förbrukar mängder med energi för att spara en eller ett fåtal minuter jämfört med om du bara hade väntat i den där kön?

Det kan vara läge att vänta ibland. Det kanske tar några minuter extra men du spar energi jämfört med att jobba dig runt problemet. Den energin kan i slutändan göra att du har lite bättre tålamod när ungarna krånglar på kvällen. Den energin kan göra att du faktiskt orkar hänga med kompisarna ut på helgen och göra roliga saker. Det kan även vara så att den energin gör att du inte i slutändan blir helt utmattad eller hamnar i en spiral av dålig sömn och mer stress.

Våga vara rastlös och vänta

Problemet med att bara vänta handlar ofta om rastlöshet. Det kan kännas helt omöjligt att låta bli att ta upp mobilen, skicka ett par mail eller jobba runt det som man väntar på. Det kan kännas som ett ineffektivt tidsslöseri att inte få någonting gjort när vi bara står och väntar. Om du känner på detta sätt så måste jag ställa en enkel fråga till dig: vad är det du jagar? När du uppnår det du jagar, kommer du bli nöjd eller kommer du bara jaga efter nästa grej? Genom att ta ner tempot i livet så blir du mer avspänd, kan tänka klarare och ta bättre beslut. Just därför ska du prova att bara vänta nästa gång du får tillfälle.

Rastlös eller lugn är en enkel och snabb indikation på hur stressad du är. Målet är egentligen inte att vara lugn hela tiden eftersom livet går upp och ner. Stressiga perioder varvas med lugna perioder. Om du däremot alltid blir rastlös när du behöver vänta och aldrig känner dig lugn så är det dags att börja fundera över hur din livsstil ser ut. Om du vill undvika stress och utbrändhet så är det helt okej att hålla ett högt tempo om du varvar dessa med perioder av lägre tempo. Du behöver helt enkelt ha perioder i livet då du känner lugn och avspändhet när du tvingas vänta.

 

Nästa gång du hamnar i en situation där du måste vänta på någon eller någonting, passa på att känna efter. Blir du lugn eller blir du rastlös? Om du blir rastlös, prova att gå emot rastlösheten genom att bara vänta. På andra sidan rastlösheten väntar nämligen lugn och avspändhet. Du kommer bara dit om du vågar prova.