• Onsdag 11 september 2019

Det finns stora och farliga effekter av långvarig stress såsom hjärtinfarkt och långvariga muskelsmärtor. Idag ska vi däremot titta på en lite mindre farlig, men ack så problematisk åkomma: svårigheten att fokusera på en sak i taget.

Livshotande stress ger fokus

Att arbeta med en koncentrationskrävande uppgift kräver fokus. Vi behöver kunna rikta vår uppmärksamhet mot en sak och stänga ute de distraktioner som kommer till oss. Om vi är i ett tillstånd av riktigt stark stress så brukar detta inte vara något problem. När vi är riktigt stressade hamnar vi nämligen i ett sorts extremt fokus där vi inte kan se omvärlden alls. Våra skygglappar blir stora och det enda vi gör är att fokusera på det som ser ut att vara en fara för oss. Detta tillstånd är väldigt bra att ha tillhands när vi måste undvika akut livsfara.

När vi inte hamnar i en livshotande situation utan snarare bara ligger efter i vår att göra-lista, då finns det istället risk att vår förmåga att fokusera försvinner. Istället för att kunna rikta uppmärksamheten mot den koncentrationskrävande uppgiften så far vår hjärna till höger och vänster. Vi kommer på att vi borde ringa det där samtalet. Vi upptäcker att vi plötsligt har börjat fundera på det där mötet som vi ska hålla imorgon. Det verkar som att hjärnan tänker på allt annat än just det som vi behöver fokusera på här och nu.

Olika typer av distraktioner

När vår hjärna börjar vandra till både det ena och det andra hållet så utsätts vi för en intern distraktion. Detta ska vi skilja från en extern distraktion, som snarare kan handla om att telefonen ringer och avbryter oss. Externa distraktioner kan var nog så problematiska. Om arbetsdagen fylls av ständiga avbrott från kollegor, kunder och chefer så finns det risk att vi aldrig kan hamna i fokus. Det är lätt att blanda ihop dessa och därför är det viktigt att vi först funderar på om vi för det mesta utsätts för interna eller externa distraktioner.

Externa distraktioner

Exempel på externa distraktioner:

 • Notifikationer på mobilen som plötsligt tar din uppmärksamhet
 • Kollegor som ständigt ber om hjälp
 • Telefonsamtal som avbryter ditt arbete
 • Hög ljudnivå och många som pratar i samma rum

Listan kan nästan göras hur lång som helst. Jag överlåter till din fantasi att fortsätta listan. Dessa distraktioner hanterar man i tre steg:

 1. Skriv ner vad du sysslar med. Om en kollega kommer och ber om hjälp, be kollegan vänta i tio sekunder. Skriv snabbt ner vad du arbetade med och vad nästa steg är så att det blir enkelt för dig att komma tillbaka till arbetet.
 2. Ta hand om distraktionen. Hjälp kollegan, svara på telefonsamtalet eller vad som nu distraherade dig.
 3. Arbeta för att inte råka ut för samma distraktion igen. Kan du lära din kollega hitta svaren på frågorna själv? Kan du stänga av den där notifikationen så att den inte stör dig? Kan du stänga av telefonen helt så att telefonsamtal inte avbryter ditt fokus under den kommande timmen? Behöver du lyfta frågan om en stökig arbetsmiljö med din chef? Bara du kan avgöra vad som krävs för att du, och dina kollegor, ska kunna arbeta i ett fokus.

Interna distraktioner

Här kommer några exempel på interna distraktioner:

 • Du kommer plötsligt på att du måste handla mat efter jobbet
 • Dina tankar går tillbaka till en konflikt som du hade igår
 • Du börjar oroa dig för hur det ska gå på ett möte imorgon
 • Du är orolig för att du inte ska hinna klart före din deadline och börjar omedvetet leta efter sätt att planera om din dag

Även denna lista kan göras hur lång som helst. Fundera gärna över vilka interna distraktioner du brukar råka ut för. En intern distraktion löser man i två steg:

 1. Acceptera och visualisera distraktionen. Distraktionen vill säga dig någonting. Den vill kanske påminna dig om att du ska handla mat eller om att du måste hantera förseningen som du har i ditt projekt. Lyssna noga till vad den här distraktionen säger för den går förmodligen inte att slå bort. Den kommer troligtvis tillbaka om och om igen om du inte gör någonting åt den.
 2. Hantera eller planera problemet. Om distraktionen talar om för dig att du är orolig inför mötet imorgon, gå igenom din plan inför mötet en gång till. Om du inte vill göra det direkt, planera in en tid lite senare under dagen för detta. På så vis talar du om för din hjärna att det kommer att finnas tid till att ta hand om problemet. Gör det som krävs av den interna distraktion som du just fick. Se den som ett hjälpmedel som talar om för dig vad som är viktigt och vad du borde göra.

 

Har du drabbats av interna eller externa distraktioner medan du har läst denna text? Vad är ditt första steg för att hantera det?