• Onsdag 6 januari 2021

Avbryter du andra när de pratar lite för långsamt? Får en långsam person dig att bli stressad? Då är det dags att fundera över varifrån din stress kommer.

En långsam omgivning

Du sitter i en bil på en 50-väg. Bilen framför kör bara i 45 km/tim och vägen är för smal för att göra en omkörning. Du känner hur stressen kryper under skinnet på dig. Varför hamnade du bakom en sådan sölmåns?

Du sitter på ett möte och lyssnar på en kollega som förklarar ett problem. Kollegan förklarar på ett provocerande långsamt och ingående sätt. Efter halva beskrivningen har du redan förstått allt och vet precis hur man löser problemet. Du orkar inte lyssna klart på en långsamma beskrivningen utan avbryter kollegan, tar över showen och berättar rappt och beskedligt hur problemet ska lösas. Din stress och frustration kanske även får dig att göra det med lite nedsättande ton.

Du är redan stressad

Känner du igen dig i någon av beskrivningarna ovan? Blir du stressad när dina kollegor går, pratar, äter eller utför sina uppgifter på ett långsamt sätt? Då beror det snarare på att du redan är stressad. Det handlar inte om att kollegorna gör dig stressad.

När du har en stressad hjärna i en spänd kropp så är det relativt enkelt att bedöva den stressen: jobba ännu snabbare, ännu mer och undvik alla pauser. Så fort du saktar ner farten litegrann, behöver vänta på någonting eller släpper mobilen och glor så händer det någonting. Du börjar känna din stress.

Skyll inte på en långsam omgivning

När bilen framför kör lite för sakta eller när kollegan pratar lite för långsamt så sjunker ditt tempo. Då känner du din stress. Här är det nära till hands att säga att alla andra gör dig stressade eftersom de är så långsamma. I själva verket är det du som redan är stressad. Nu kommer stressen upp till ytan och då känner du den.

Om du är en sådan som gillar högt tempo och många bollar i luften, då är du förmodligen en ganska tuff person. Var då inte en vekling när du känner din stress! Fly inte bort från den, och skyll framförallt inte på en långsam omgivning! Våga känna din stress och våga ställa dig frågan: varifrån kommer min stress egentligen?

Prova att sluta läsa detta och släpp din skärm. Glo planlöst i en minut. Fuska inte, se till att du glor hela tiden ut. Börjar du snegla på klockan efter en liten stund? Börjar du känna du dig stressad eller rastlös? Då har du förmodligen en stressad hjärna. Varifrån kommer denna stress? Vad behöver du göra precis just nu för att ta hand om grundproblemet istället för att skylla på en långsam omgivning?