• Onsdag 2 maj 2018

”Jag har så mycket kul jag vill göra, men jag kommer aldrig fram till de roliga sakerna på min att göra-lista”. Så kan det kännas när livet är fullt av måsten och när det finns för lite tid över till att göra det vi njuter av. Hur löser vi detta?

En att göra-lista full av måsten ger hopplöshet

Många gånger är vår att göra-lista full av måsten. Ibland har vi så många uppgifter på våra axlar att vi precis håller näsan ovanför vattenytan. Vi kanske saknar den där lilla luckan som skulle behövas för att göra de saker som vi vill göra. Vi kanske längtar efter att prata mer med våra kollegor och strukturera upp vårt arbetssätt. Vi kanske längtar efter att fixa klart en odling på vår tomt. Vi kanske helt enkelt bara längtar efter att få lite mer tid så att vi kan göra ett riktigt bra jobb.

När vi bara gör måsten så kan vi visserligen känna en vinst i att vi faktiskt klarar vårt arbete och gör det vi ska. Samtidigt kan det smyga sig på en inneboende känsla av hopplöshet och ibland vrede. Det kan kännas riktigt tragiskt när vi känner hur veckorna och månaderna flyter fram i ett ekorrhjul utan att någonting blir bättre. När vi ständigt känner samma hets och ingen tid över till varken roliga saker eller reflektion så är vi illa ute.

Roliga saker kan kännas oproduktiva

Problemet med roliga saker, såsom att förbättra ett arbetssätt eller att göra den där sista lilla roliga detaljen till kundens leverans, är att det kan kännas oproduktivt. När vi har strukturerat upp ett arbetssätt så kanske det tar veckor eller månader innan vi ser effekterna. Om vi istället löser de akuta problem som finns i vår att göra-lista så ser vi direkt vinsten av vårt arbete.

Gällande odlingen hemma så kan det vara knepigt att finna ro till att göra saker som gynnar oss själva när andra skriker efter hjälp. Det är helt enkelt svårt att börja plantera växter när vi vet att mailen är överfylld av akuta uppgifter som måste lösas nu, nu, nu. Odlingen hjälper ju ingen mer än oss själva medan ett besvarat mail är en direkt hjälp till någon annan. Det kan kännas mer produktivt.

När vi bara fyller vårt liv med måsten och tar bort det roliga, då nöter vi sakta sönder oss själva. Här har vi en utmärkt väg som kan leda till depression eller utbrändhet.

Konsten att våga ha roligt

För att inte nöta ut oss själva så är det viktigt att våga göra roliga saker som samtidigt känns onödiga, icke-produktiva och bortkastade. Jag har skrivit tidigare om detta i ett veckobrev om att vaska tid. Det är viktigt att planera för att vara oproduktiv och samtidigt våga njuta av det. Arbeta mot att våga känna njutning trots att du är oproduktiv. Arbeta mot att våga känna glädje trots att det ligger akuta uppgifter i mailen som väntar.

Den långsiktigt hållbara lösningen kan vara ganska tung och handlar om att fundera över vår arbetsbelastning och kanske även självkänslan. Låt oss ändå titta på lite snabba åtgärder som kan ge effekt direkt. Ett snabbt första steg mot att göra roliga saker är helt enkelt att planera tidsluckor. Tvinga på dig själv en tidsperiod då du måste ignorera mail och andra krav från omvärlden och bara göra det som är roligt. Kan du hitta en liten timme under denna vecka? Nästa vecka hittar du tre timmar. Veckan därpå kan du prova en hel lördag, eller varför inte en hel helg? Ta det i små steg, vecka för vecka, och tro inte att denna förändring är enkel.

När du sedan får lite energi från allt roligt så kan du använda den till att fundera över din arbetsbelastning. Men det tar du senare. Se till att ha roligt nu! Du fixar det!