• Onsdag 27 januari 2021

När livet är stressigt är det lätt att börja springa snabbare för att lösa sin stress. Den som vill ta hand om grundproblemet behöver snarare ha koll på sin ryggsäck.

Belöningen för hårt arbete

När jag jobbade som hårdast, var som mest uppe i varv och försökte hitta snabbare sätt att bocka av allt på att göra-listan så trodde jag att jag sysslade med stresshantering. Min taktik var att bli av med min stress genom att försöka göra bort alla mina åtaganden så snabbt som möjligt. Varje dag var en kamp i fullt tempo där ingen sekund fick spillas. Nästa vecka blir det bättre. Jag försökte helt enkelt lösa min stress genom att stressa ännu mer. Snart skulle ju projektet vara klart och allt skulle vara i ordning. Då skulle jag vila.

Detta slutade med att jag aldrig fick vila. Det fanns alltid nya projekt eller nya mål att sträva efter. Att göra-listan var alltid lika lång. Belöningen för hårt arbete och många arbetstimmar blev ännu hårdare arbete och ännu fler arbetstimmar. Ett av de stora felen jag gjorde var att ignorera min ryggsäck.

Ryggsäcken som skapar stress

När vi föds så tilldelas vi en tom ryggsäck. Under vår uppväxt fyller vi på den här ryggsäcken med allehanda skräp. Det kan vara någon som mobbade oss, vår första kärlek som ratade oss, vi blev sårade och svikna eller gjorde dumheter som vi ångrar. Det här är saker som får oss att skämmas och må dåligt. Sedan när vi blir vuxna så bär vi på den här ryggsäcken och jobbar stenhårt för att dölja den så att vi och andra ska slippa se den.

Alla saker i ryggsäcken skramlar och hörs, ibland ramlar de även ur ryggsäcken så att vi ser dem. Då försöker vi snabbt trycka tillbaka dem. Denna ryggsäck riskerar att bli väldigt tung! Detta kan vara orsaken till att vi har svårt att lita på andra människor eller känna trygghet i oss själva. Mardrömmar, fobier, rädslor, skräck och stark stress – många problem kan härledas till vår ryggsäck.

Inspektera noggrant

Om du vill sluta vara återhållsam och börja leva det liv du vill leva behöver du tag i detta. Det bästa du kan göra är att ta upp varje enskild sak ur ryggsäcken och inspektera noggrant. Var kommer prylarna ifrån? Vad gör de med dig? Ibland är det lätt och ibland är det ansträngande. Oavsett vilket så är det ett jobb som måste göras.

Våga se allt i ryggsäcken, prata om sakerna och våga ta tag i allting. Sakta men säkert har du tömt din ryggsäck. Den kommer att fyllas på ytterligare under livets gång men det gäller att hela tiden tömma den så fort som möjligt. På så vis får du en lättare ryggsäck och ett betydligt lättare liv med mindre stress.

 

Föreställ dig att du öppnar din ryggsäck nu. Vad ligger högst upp? Vad behöver du göra för att plocka bort den ur din ryggsäck?