• Onsdag 8 december 2021

Innan vi smäller in i väggen så är det lätt att hamna i en ond spiral. Receptet mot spiralen handlar inte om att kämpa mer.

Kroppen är väl rustad mot stress

När livet är tufft och du försöker hantera allt så kan det hända att tempot blir högt. Du springer för att hinna med allting. Du skippar sömnen för att få lite extra tid. Varje sekund används till att slåss mot alla krav, åtaganden och problem. Du vet inte längre hur man stavar till vila, slappa och chilla.

Detta scenario är inledningsvis inget problem. Vår kropp och hjärna är ganska väl rustad för stress och press. Genom att öka blodtrycket, minska smärtkänsligheten och omdirigera syresättningen på ett smart sätt i hjärnan så lyckas vi hantera läget. Åtminstone till en början.

Långvarig stress skapar effekter

Vår hjärna att konstruerad för att hantera korta episoder av stress. Om vi möter en tiger, mammut eller en här från ett annat land så blir det en relativt kortvarig kamp eller flykt. Sedan är stressen över. Idag ser dock stressen annorlunda ut. Det är som om floden av e-post, patienter eller åtaganden aldrig tar slut. Och ju hårdare vi jobbar desto fler uppgifter verkar vi få av omgivningen.

Eftersom hjärnan inte är konstruerad för långvarig stress så börjar det snart uppstå negativa effekter. Vi ligger sömnlösa på nätterna, börjar glömma saker och få märkliga fysiska symptom. Nu måste vi inte bara lyckas hantera ett stressigt liv. Vi måste börja hantera en allt trasigare kropp. Och allt detta ska vi lyckas göra med just en kropp som fungerar sämre och sämre.

Nedåtgående spiral mot väggen

Denna onda spiral gör att livet blir som en nedförsbacke. Vi måste börja kämpa hårdare på jobbet eftersom minnet börjar bli riktigt uselt. Detta kämpande gör att kroppen fungerar ännu sämre och då får vi ännu svårare att minnas. Då kämpar vi ännu mer så att lusten, inspirationen och energin försvinner. Kort därefter träffar vi väggen.

Är du på väg i den här typen av nedåtgående spiral? Då är du i en nedförsbacke som leder rakt mot väggen. Det finns goda nyheter: du kan klättra upp igen. Receptet handlar dock inte om att kämpa hårdare. Kom ihåg, det gör ju dig bara ännu mer sliten och så är du kvar i spiralen. Receptet handlar om skapa dig möjligheter till att vila och återhämta dig. Du behöver börja med det nu direkt.

När under det kommande 24 timmarna kan du ta dig tid till att lägga dig ner och bara vila både din kropp och hjärna?