Du är stark

Den som går in i väggen är stark

  • Onsdag 26 juni 2019

Visst kan stress kännas som att man är ett offer under omständigheterna. När du känner dig riktigt sliten så ska du ha en sak i åtanke: du är stark. Det är därför du har hamnat där du är.

Boka en föreläsning om stress!

Konferens, kickoff eller vanligt veckomöte? Boka en specialanpassad session till din arbetsplats. Jag vill vara på plats innan någon kör in i väggen!

Läs mer >

Utbrändhet är ett långt projekt

Bli utbränd, få ett utmattningssyndrom, gå in i väggen – kärt barn har många namn. Det finns väldigt många olika orsaker till varför stress blir en sorts vardag som sakta men säkert äter upp all energi. När vi pratar om arbetsrelaterad stress så är en sak i alla fall säker: att gå in i väggen är inte lätt. Man skulle kunna säga att det är ett projekt som tar väldigt lång tid, kräver en otrolig uthållighet och en rejäl dos jävlaranamma. Du kan inte plötsligt bestämma dig för att gå in i väggen kommande eftermiddag. Det är ett projekt som normalt tar många år och som kräver en maximal prestation från din sida.

Hög belastning och dåliga förutsättningar

Låt säga att din stress baseras på att du har ett arbete som kräver ett högt tempo med många bollar i luften. Varje dag är en kamp om att hinna med men ändå är du ständigt lite efter i dina åtaganden. Du hinner kanske inte göra arbetet ordentligt utan ser bara till att lösa de allvarligaste brandkårsutryckningarna. Om du är i denna situation så krävs det att du arbetar med din maximala förmåga för att orka med. Du måste kanske sova lite mindre och därmed arbeta med mindre energi. Du hinner kanske inte med att laga vettig mat eller att motionera. Du måste gå igenom denna enorma belastning med sömnbrist, dålig kost och utan motion. Klarar du ett sådan hög belastning under de dåliga förutsättningarna så ska du ha en medalj.

Om du arbetar i en sådan situation i flera månader eller flera år så har du förmodligen fått anstränga dig rejält. Eftersom du fortfarande är kvar på jobbet så betyder det att du klarar av det. Du klarar av att göra det tuffa arbetet utan tillräcklig sömn, kost och motion. Det här betyder bara en sak: du är stark. Du är otroligt stark som lyckas med detta och det är precis den styrkan som krävs för att köra in i väggen.

Den som är stark måste våga vara svag

Den som inte är lika stark som du skulle förmodligen ha gett upp för länge sedan. Så fort den höga belastningen hade dykt upp så hade den personen förmodligen misslyckats helt med sina åtaganden och på ett eller annat sätt fått byta arbete. Här har vi skillnaden mellan den som går in i väggen och den som klarar sig. Den som är stark riskerar att gå in i väggen. Den som inte är lika stark klarar sig utmärkt.

Om du har hamnat i en rävsax av alldeles för många åtaganden, högt tempo och konstant stress så ska du minnas att du är stark. Annars hade du inte hamnat där. Det innebär också att du är stark nog för att kunna ta dig ur det där. Tricket för att komma ur en stressig arbetssituation är egentligen ganska enkelt: våga vara svag. Våga säga att du har varit stark länge nog men att du inte orkar mer. Våga be om hjälp från din omgivning. Våga ge upp och säga att du inte längre vill vara med. Jag träffar väldigt många sönderstressande människor när jag är ute och föreläser om stress. Alldeles för många viskar när de berättar att de inte orkar mer. Det är många som varit starka under en lång tid och som inte vågar vara svaga.

Glöm inte att även tänka tvärtom. Om du är anhörig, kollega eller chef till någon som börjar närma sig väggen så ska du tillåta den personen att vara svag. Vi är alla helt okej människor, oavsett om vi för tillfället känner oss som starka eller svaga.

 

Är du i en situation där stressen står dig upp i halsen? På vilket sätt kan du våga vara lite svag och be om hjälp från din omgivning?