Ingen överblick

Den som saknar överblick riskerar få en full att göra-lista

  • Onsdag 4 juli 2018

Vi är många som lever med en fullspäckad att göra-lista. Bara tanken på allt vi har lovat göra kan få oss stressade. Ibland känns det som att listan lever sitt egna liv. Det tillkommer punkter från kollegor, chefer och vänner hela tiden och vi har tappat vår överblick. Hur hamnade vi här?

Boka en föreläsning om stress!

Konferens, kickoff eller vanligt veckomöte? Boka en specialanpassad session till din arbetsplats. Jag vill vara på plats innan någon kör in i väggen!

Läs mer >

Vi fyller på när vi närmar oss slutet

I en situation där vi nätt och jämnt hinner med dagens deadlines så är risken stor att vi aldrig hinner skaffa oss överblick. Om vi ändå försöker skaffa oss överblick så arbetar vi ju inte med att göra-punkterna och då halkar vi direkt efter.

Om vi ändå lyckas få näsan ovanför vattenytan och faktiskt får den där lilla tomma luckan, då händer det någonting. Nu skulle vi faktiskt kunna slappna av lite och kanske titta på nästa veckas uppgifter. Det är den där härliga känslan av att ligga i fas och känna kontroll som dyker upp. Det är en underbar känsla men samtidigt farlig. Det är nämligen den här känslan som får oss att tro att vi har tid över för fler uppgifter.

När vi får känslan att vi är i fas, då har vårt huvud ingen anledning att hindra oss längre. Nu kan vi äntligen måla om väggarna i vardagsrummet. Nu kan vi tacka ja till ett nytt projekt på jobbet. När vi känner att vi äntligen är i fas och fått lite energi, då är risken stor att vi börjar fylla på listan igen. Vips så är den full igen. Vips så är vi tillbaka i grundläget där vi varje dag kämpar för att hålla näsan ovanför vattenytan.

Töm din att göra-lista genom att skaffa överblick

Det enklaste sättet för att faktiskt få en tom att göra lista och ständigt känna att vi ligger i fas är att skaffa oss överblick. Genom att ta ett steg tillbaka, skriva ner alla våra åtaganden i livet och börja fundera över vad vi sysslar med kan vi tömma listan. Vad är egentligen viktigt i livet? Vad lägger vi energi på idag och vad borde vi egentligen lägga energi på istället? Vad av alla mina åtaganden hinner jag faktiskt inte med och borde överlämnas till någon annan?

Problemet med att skaffa sig överblick är att vi kortsiktigt riskerar att halka efter i våra åtaganden. Men om vi aldrig skaffar oss överblick så sitter vi och gör de saker som vi tror är viktiga. Vi hjälper den som skriker högst. Vi utför den uppgift som vi har framför oss. Istället behöver vi se förbi brandkårsutryckningarna börja fundera på vad vi egentligen ska göra för att få en positiv effekt hemma, på arbetet och i livet. Övergången från ständiga brandkårsutryckningar till överblick och kontroll är lättare sagt än gjort. Den här övergången är dock viktig och någonting som vi måste prioritera och ta oss igenom.

Det finns många sätt att regelbundet skaffa sig en överblick på. David Allens metodik ”Få det gjort” förespråkar en veckogenomgång. Krunegård och Bergman skriver om personlig konferens. Nu är det sommar och förhoppningsvis ett lägre tempo. Passa på att använda den här sommaren till att skaffa dig en riktigt bra överblick över ditt liv. Vart är du idag? Vart vill du ta vägen? Vad vill du på riktigt göra i ditt liv?