• Onsdag 3 oktober 2018

Fullt ös. Mycket på agendan. Jag är trött men nästa vecka blir det bättre. Hör du dig själv säga dessa meningar? Säger du dem hela tiden?

Ingen vill väl jobba med en gnällspik?

Många av oss är experter på att se positivt på framtiden och att se möjligheter i livet trots att läget är tufft. När det är mycket att göra så är vi många som tröstar oss med att ”nästa vecka blir det bättre” eller ”när projektet är över så blir det lugnare”. Förmågan att lura oss själva till att tänka positivt är bra och någonting vi ska vara stolta över. Alternativet vore nämligen att ge upp direkt eller stöna och gnälla över arbetsbelastningen. Ett sådant agerande hade förmodligen inte hjälpt och vi hade dessutom blivit ganska impopulära på kuppen. Ingen vill väl jobba med en gnällspik, eller hur? Men frågan är om vi inte kan lära oss någonting av de som gnäller och sätter sig på tvären?

Förmågan att fortsätta kämpa trots att det är tufft

Jag har ofta sagt både till mig själv och till min omgivning att det är tufft nu men nästa vecka blir det bättre. Utan att reflektera har jag sagt detta flera veckor i rad, kanske till och med flera månader i rad. Eller flera år i rad. Som den högpresterande IT-konsult jag försökt vara har jag varit expert på att tänka positivt. Jag har inte gnällt och jag har alltid försökt se framåt istället för att tycka synd om mig själv i min befintliga situation. Jag har haft förmågan att fortsätta kämpa trots att det är tufft. Det är exakt den här förmågan som kör in oss i väggen.

Förmågan att fortsätta kämpa trots att det är tufft är en bra förmåga. Den får oss att klara svåra utmaningar, nå höga mål och överkomma problem. Vi måste dock lära oss att kontrollera den. När vi hamnar i ett läge där vi ständigt pådyvlar omgivningen om att ”det blir bättre sen” så måste varningsklockorna ringa. Om vi hela tiden tror att det blir bättre ”sen” och aldrig är riktigt bra nu, då har vi tappat kontrollen över förmågan att fortsätta kämpa trots att det är tufft. När vi ständigt är aningens efter i våra deadlines, att göra-punkter och åtaganden så är vi i farozonen. Den stressreaktion som kroppen kontinuerligt befinner sig i bryter ner kroppen och hjärnan. Det kanske tydligaste exemplet på detta är vår minnesfunktion, hippocampus. Vi börjar glömma vad vi gjorde i helgen. Vi måste anstränga oss för att komma ihåg vad vi sa på mötet igår. Nu är vi på fel spår.

Notera ditt mönster

Varje gång du hör dig själv säga ”det är tufft nu men det blir bättre sen”, notera det. Sätt ett litet streck i ett anteckningsblock eller gör en kort notering i din mobil. Titta tillbaka på dessa noteringar med jämna mellanrum. Om du upptäcker att du alltid verkar ha det lite tufft, då är det dags att börja göra någon liten eller stor förändring i livet. Alternativet är att fortsätta ha ett ständigt kämpigt och stressigt liv och, i värsta fall, köra in i väggen.

Om du ofta säger att det är tufft nu men blir bättre sen, vilken förändring kan du göra i livet så att du slutar säga den meningen?