• Onsdag 30 oktober 2019

Det finns många strategier för att undvika stress. En av de senaste trenderna handlar om att lugna ner hjärnan genom att dopaminfasta.

Hjärnans belöningssystem

Dopamin är en signalsubstans i hjärnan som bland annat reglerar motivation och belöning. En utsöndring av dopamin är som en glädjekick och vi kan få den på många olika sätt. Mat, godis, sex, droger, alkohol, motion, musik, spelvinster – listan kan göras hur lång som helst. En utmärkande sak i listan är att vår smartphone kan ge oss en dopaminkick. Varje gång du får en like på Facebook, en följare på Instagram eller ser ett par roliga katter på Youtube så får du en dopaminkick. Vår smartphone är helt enkelt en outtömlig källa för dopaminkickar där det alltid finns någonting nytt att titta på.

Hjärnans belöningssystem aktiveras av dopamin. Belöningar är som godis för hjärnan. Ju mer dopamin som frisätts, desto mer godis får din hjärna. Om du upplever kraftiga dopaminkickar så blir din hjärna inte lika intresserad av naturliga belöningar. Hjärnan börjar söka sig tillbaka till de där kraftiga kickarna för att hitta det där välsmakande godiset. Vips så är din hjärna kidnappad och du har fastnat i ett beroende. Det här behöver inte bara handla om alkohol, droger eller spelvinster. Det kan även handla om ditt förhållande till din smartphone.

Dopaminfasta

Stress är inte farligt. Det är bristen på återhämtning som är farligt. Om vi har blivit beroende av vår mobil så tenderar vi att fiska upp den från fickan varje gång som vi får en liten lucka i livet. När vi sitter på bussen, väntar på att makaronerna ska koka klart eller kommer lite för tidigt till ett möte så är det lätt hänt att vi börjar pilla på mobilen. Därmed försvann de små stunderna med återhämtning, de som är så viktiga att få om vi vill undvika stress och utbrändhet. Vi fyller vår hjärna med input varje liten sekund istället för att tillåta den att vila.

Som en motkraft mot vårt mobilberoende har en ny företeelse börjat växa fram: dopaminfasta. Det handlar helt enkelt om att vi ska ägna ett par timmar eller en dag åt att helt undvika dopaminkickar. Syftet är att hjärnan ska få vila och återhämta sig från all input och istället fokusera på output. Ungefär som vanlig fasta, där du ska låta bli att äta under vissa timmar på dagen, så ska du låta bli att få dopaminkickar under en viss period.

Reglerna är enkla, undvik följande:

  • Smartphone
  • TV
  • Ljudböcker
  • Musik
  • Godis och snacks
  • Sängkammaraktiviteter

En del går ännu längre och undviker socialt umgänge och mat. Du väljer själv hur långt du vill gå i din fasta.

De goda effekterna

Rapporterna från de som har fastat säger att de omedelbart får ett skarpare fokus. En del får nya insikter eftersom hjärnan nu får tid till att tänka och reflektera istället för att hela tiden ta emot ny information. Vissa säger att det kan dyka upp lite smärtsamma tankar och gammal ångest, vilket är jättebra. Låt oss bearbeta negativa tankar istället för att begrava dem. Det finns många som vittnar om väldigt goda effekter av dopaminfasta.

Dopaminfasta är egentligen bara ett nytt namn på någonting som funnits länge. Redan för över 2000 år sedan lärde Buddha ut meditationstekniker med liknande syfte för att rena kropp och själ. Idag finns det många olika former som ger samma typ av effekt såsom silent retreats, Vipassana-kurser med mera.

Om du tycker att dopaminfasta är ett lite för stort och avancerat steg så har jag ett eget enkelt recept som jag använder: tillåt dig att bara glo. Nästa gång du upptäcker att du sitter där med mobilen i bussen, stoppa ner den i fickan igen. Glo ut genom fönstret. Låt hjärnan tänka själv och låt den dagdrömma i fred utan yttre stimulans. Det är ett utmärkt sätt för att hantera sin stress.

 

Prova att släppa blicken från din skärm precis nu och tillåt dig att bara glo i 60 sekunder. Jag lovar, du hinner det. Hur kändes det?