• Onsdag 31 mars 2021

Jobbet är viktigt. Familjen är viktig. Vännerna är viktiga. Dina åtaganden är viktiga. Men är du själv viktig i ditt liv?

Den gemensamma faktorn för stress

Det finns många olika faktorer som gör att vi hamnar i ett utmattningssyndrom. En av de större gemensamma faktorerna, enligt svenska stressforskare, handlar om självkänsla. Många som känner sig stressade och söker hjälp för detta har en bristande självkänsla och försöker kompensera detta genom att prestera. Om du har en prestationsbaserad självkänsla och mäter ditt eget värde i hur du presterar så är du alltså i riskzonen. I så fall är du förmodligen en framgångsrik person, engagerad i ditt arbete, perfektionist i allt och svårt att säga nej. Du sätter dig troligtvis i en väldigt krävande livsposition och allt detta genererar en stor mängd stress.

Det finns inget fel med att vara framgångsrik, engagerad eller perfektionist. Om detta däremot skapar konstant stress för dig så blir du inte bara en tråkig människa att umgås med på grund av det usla humör som stress skapar. Du riskerar att drabbas för hjärt- och kärlsjukdomar, övervikt, stroke, hudutslag, minnesproblem, depressioner, skilsmässa och mycket annat som du inte vill uppleva. För en perfektionist så måste dessa saker vara de sista sakerna som ska uppnås.

En effekt av bristande självkänsla

Självkänsla handlar i grunden om vad du tycker om dig själv. Älskar du dig själv eller hatar du dig själv? Det finns många effekter av bristande självkänsla. En effekt handlar om att vi vill behaga andra människor. Om du inte älskar dig själv så vill du att alla andra ska älska dig istället. Då är det åtminstone någon som älskar dig.

När vi jagar kärlek från andra människor så är det svårt att säga nej. Låt säga att du har fullt upp samtidigt som en kollega ber om hjälp. Om du säger ja så älskar kollegan dig. Om du säger nej så blir kollegan besviken. Så du säger ja, och så ökar din stress eftersom du fick mer att göra.

Vem är viktig i ditt liv?

Jag har skrivit en hel del veckobrev genom åren om just självkänsla. Ofta handlar det om att du behöver hitta en känsla som säger att du är också viktig. Det är så lätt att ställa upp för alla andra och sedan gå under i stress. Ett sådant beteende gör dig förmodligen populär och älskad av din omgivning. Ditt arbete är viktigt, din familj är viktig och dina vänner är viktiga. Men du är också viktig. Det gäller att hitta en balans mellan allt detta. Det behöver inte betyda att du är viktigare än någon annan, men inte heller mindre viktig. Du är också viktig.

Nästa gång du känner dig sliten och en kollega frågar dig om du kan ställa upp och hjälpa till, stanna då upp och fundera ett extra varv. Det du håller på att säga ja till är förmodligen viktigt, annars har du inte övervägt att säga ja. Men tänk också på din hälsa, din sömn och ditt humör.

Våga tänka att du är också viktig.