• Onsdag 16 januari 2019

Den som samlar energi från egentid, gillar egna kreativa sysselsättningar och blir dränerad av för mycket kontakt med andra skulle kunna benämnas som introvert. Dagens arbetsmarknad söker ofta efter personer som är extraverta. Här har vi en god källa till stress.

Arbetsmarknaden vill ha extraverta personer

Ett par snabba stickprov i dagens jobbannonser visar ett tydligt mönster: extraversion är generellt mer efterfrågat på arbetsmarknaden än introversion. Företagen söker en lagspelare som har god samarbetsförmåga. Det behövs någon som tycker om att ha många och täta kontakter, är relationsskapande och som har ett serviceinriktat arbetssätt. Detta är egentligen inget anmärkningsvärt. Ett företag består av många personer som ska samarbeta för att uppnå ett gemensamt mål.

Men vad händer om vi inte är lagspelare? Vad händer när vi egentligen är introverta ensamvargar som blir galna av alla som vill umgås hela tiden? Vad händer om vi tvingas arbeta i team och förhålla oss till andra när vi snarare fungerar bättre om vi får arbeta helt själva? Det här kan vara en god grund till stress.

Den introverte får förställa sig

Sanna Balsari-Palsure är doktor i beteendevetenskap vid University of Cambridge. Hon har undersökt hur introverta respektive extraverta personer anpassar sitt beteende på arbetsplatser. Hon påstår att introverta personer är vana att förställa sig för att passa in på arbetsmarknaden. Det låter kanske ansträngande men det brukar gå bra eftersom den introverta ofta tidigt i livet har hittat metoder för att hantera detta. Metoderna handlar om att hitta lediga stunder för egentid eller dra sig undan från kontorslandskapet med jämna mellanrum för att samla den energi som personen blir dränerad på.

Faktum är att extraverta personer har svårare att anpassa sig till en introvert miljö än tvärtom. Troligtvis beror detta på att extraverta sällan behöver öva på detta. Den introverta klarar sig alltså bra genom att hitta egna stunder för att samla energi. Det kan till och med vara så att den introverta inte känner till att denne egentligen är introvert. Hela livet har ju flutit på fint utan bekymmer. Det kan också vara så att en introvert inte vill erkänna att denne är introvert eftersom det trots allt är mot normen på arbetsmarknaden.

Mer återhämtning för en introvert

Om du identifierar dig som en introvert person så samlar du troligtvis energi när du är ensam snarare än när du är i sociala sammanhang. Då är det extra viktigt att tänka på din återhämtning efter varje arbetsdag. Om du, i stor eller liten skala, förställer dig på arbetet för att bli en lagspelare så uppstår risker. Om du sällan får tid till energiåterhämtning eller egna stunder så dräneras din energi snabbare än för dina extraverta kollegor. En långsam malande energidränering är en av många vägar mot stress och utbrändhet.

 

Är du introvert? Hur kan du planera din vecka för att få tillräckligt med egentid?