• Onsdag 11 juli 2018

Det finns en del forskning som förklarar varför vi inte lyckas fokusera på en sak i taget. Ibland kan vi skylla på en rörig arbetsmiljö men vad händer om vi inte kan hålla fokus ens när vi är ensamma?

Brist på fokus gör oss tröttare

Jag har i tidigare veckobrev resonerat om hur vi kan spara energi genom att göra en sak i taget. Genom att arbeta fokuserat med en uppgift och sedan fokuserat med nästa så har vi mer energi kvar när arbetsdagen är slut. Om vi istället arbetar snuttifierat där vi jobbar lite på alla uppgifter samtidigt så krävs det mer energi. Att ständigt hoppa mellan olika frågeställningar, diskussioner, mail och samtal gör att uppgifterna tar längre tid men framförallt blir vi tröttare.

Problemet handlar ofta om vår omgivning. Vi kanske sitter i ett öppet kontorslandskap där vi ständigt blir avbrutna av kollegor. Vi kanske ha en kultur på vår arbetsplats där vi avbryter och stör varandra trots att vi ser att kollegan arbetar fokuserat med en uppgift. Dessa omständigheter är viktiga att hantera men låt mig återkomma till dem i ett senare veckobrev. Låt oss idag titta på vad som händer om vi som individer inte kan fokusera ens om vi är ensamma på arbetsplatsen.

Självbehärskning kräver energi

Dr. Roy F. Baumeister har utforskat ämnet självkontroll. Han har kommit fram till att självbehärskning är en begränsad tillgång. Det krävs energi för att behärska sig själv och göra rätt saker. Ju mindre energi vi har, desto svårare är det att behärska sig. Att fokusera på en uppgift på arbetet handlar just om självbehärskning. Koncentration handlar nämligen inte så mycket om vad vi fokuserar på. Det handlar mer om att hindra andra tankar att hamna i fokus.

Dr. Jeffrey M. Schwartz använder uttrycket ”free won’t”. Låt oss översätta det till ”fri vill-inte”. Istället för att prata om en fri vilja så vill Schwartz istället prata om att vi har en ”fri vill-inte”. Vi är inte fria att välja vad vi ska fokusera på eftersom vi hela tiden matas av olika intryck såsom ambulanssirener, reklambudskap, fågelkvitter eller busskompisen som pratar högt i sin telefon. Däremot är vi helt fria att välja vad vi inte ska fokusera på. Vi kan välja att inte fokusera på det högljudda telefonsamtalet och ignorera reklambudskapet som vi hör eller ser. Detta blir dock svårare att göra ju tröttare vi är.

Ta försämrat fokus som en signal

Det är ofta väldigt många faktorer som bidrar till att vi hamnar i stress och utbrändhet. De flesta faktorer kokar ner till att vi blir dränerade på energi. Om vi saknar fokus och gör flera saker samtidigt så minskar vår energi. Med den minskade energin får vi mindre självkontroll och därmed ännu svårare att fokusera. Här har vi fastnat i en ond spiral.

Om du kan identifiera dig med att du har svårt att fokusera på en sak i taget trots att du är ensam på jobbet, försök ta dig ur den onda spiralen. Gör det genom att aktivt försöka anskaffa energi. Det kan handla om att ta en tupplur eller två de kommande dagarna, delegera uppgifter på jobbet eller kanske resa bort ett tag. Gör det som är möjligt i ditt liv för att snabbt få lite mer energi. När du har fått mer energi, använd den till att arbeta fokuserat med en uppgift i taget. Förhoppningsvis bryter du spiralen och kommer ett steg längre ifrån stress och utbrändhet.

Det här är givetvis inte hela lösningen på utbrändhetsproblemet, men det är en komponent. En viktig komponent. Ta försämrat fokus på allvar, du fixar det!