• Onsdag 21 november 2018

Det finns en gemensam förmåga bland de allra flesta som kör in i väggen: förmågan att fortsätta jobba trots att det är tufft. Det är en bra förmåga men hur ska vi förhålla oss till den för att inte köra in i väggen?

Konsten att jobba utan att ge upp

Förmågan att jobba trots att det är tufft är en fantastisk förmåga. Det är den som gör att vi kan hantera svåra uppgifter, klara höga mål eller bemästra knepiga situationer. Det är just denna förmåga som gör att vi inte ger upp efter halva Vasaloppet eller att vi faktiskt blir färdiga med presentationen till mötet trots att vi är trötta.

Motsatsen till denna förmåga handlar om att avbryta arbetet så fort det blir motigt. När vi blir trötta efter första varvet på motionsslingan så avbryter vi och går hem istället för att pina oss igenom det planerade andra varvet. Om vi får en alldeles för svår uppgift på jobbet så avsäger vi oss den istället för att kämpa för att lösa den.

Förmågan sätter oss i farozonen

Vägen till väggen är lång. Man kan lite raljerande säga att det är ett projekt som kräver mycket engagemang, en hel del energi och en stor portion av förmågan att fortsätta jobba trots att det är tufft. Den som ger upp i förtid och går och lägger sig när det blir lite knepigt, den får återhämtning. Det innebär att den som är genuint lat eller som inte fortsätter att kämpa när det blir motigt kommer med stor sannolikhet inte att bli utbränd. Givetvis finns det alltid en risk för depressioner och andra sätt att bli sjukskriven på men i termen arbetsrelaterad stress så minskar risken radikalt om vi säger nej istället för att kämpa.

Var tacksam om du har förmågan att köra på trots att det är tufft. Det innebär nämligen att du kommer klara svåra hinder i livet. Samtidigt måste du vara på din vakt. Du är nämligen i farozonen för att köra in i väggen.

Använd inte din förmåga varje dag

Om du har förmågan att fortsätta jobba trots att det är tufft så måste du lära dig att kontrollera den. Du ska givetvis använda den men se till att det sker på rätt sätt. När det uppstår problem i livet, gasa dig ur dem. Om du får en uppgift som är väldigt svår, kämpa dig igenom den. Det är inget fel att använda den här förmågan när den behövs som bäst.

Problemet uppstår om livet kräver att du använder den här förmågan varje dag. Om du har hamnat i en livssituation där varje dag är tuff och där varje dag kräver ett stenhårt arbete från din sida, då har du inte längre någon övre växel att lägga i när problem uppstår. Glöm inte bort att problem alltid uppstår. Spara din förmåga att fortsätta jobba trots att det är tufft till den dagen då du verkligen behöver den. Om du använder förmågan varje dag så sliter du ut dig själv i onödan och du håller inte i längden. Då har du gått från farozonen in i elden. Passa dig för det.

Har du förmågan att fortsätta jobba trots att det är tufft? Behöver du använda den varje dag för att överleva? Vad är i så fall det första du kan göra för att ändra på din livssituation så att den inte behövs varje dag?