• Onsdag 6 december 2017

Regeringen har beslutat sig för att bibehålla landets gränskontroller i ytterligare sex månader för att skydda oss mot potentiella terrorister. Har du infört personlig gränskontroll i ditt liv för att skydda dig mot potentiell stress?

Skydd mot yttre hot

Det finns många yttre hot att skydda sig mot. Nu pratar jag inte om terrorister. Jag pratar om orimliga förväntningar från andra människor, dåligt planerade projekt, ansträngda relationer, energitjuvar på jobbet och en osäkra arbetssituationer. Jag pratar om saker som bidrar till stress. Med detta vill jag inte ge mig in i någon politisk debatt gällande huruvida vi ska ha gränskontroller i Sverige eller inte, en sådan diskussion får ske i andra forum. Däremot vill jag påstå att vi behöver en fungerande personlig gränskontroll för att inte släppa in onödig stress i vårt liv.

Självkänsla skapar en personlig gränskontroll

”Livsbalans är lika med välfungerande gränshantering”, har en stressforskare sagt till mig. Det handlar kort och gott om att vi behöver sätta gränser i vårt liv gällande vad vi accepterar och vad vi inte accepterar. Ibland består vår stress av att vi har gått med på mer än vi mäktar med. Vi har sagt ja till för många åtaganden eller så har vi inte tydligt sagt nej när vi fått uppgifter som vi inte har plats med i våra liv. Att sätta en rimlig förväntansnivå och en gräns mot sin omgivning kan vara ibland kännas fel och vara väldigt kämpigt men det är trots allt ett väldigt viktigt vapen i kampen mot stress.

Hur sätter vi gränsen på rätt nivå? Ett bra sätt är att arbeta med sin självkänsla. Om vi har låg självkänsla drabbas vi ofta av prestationskrav från oss själva. Vi kanske inte känner att vi inte duger om vi inte presterar på topp eller alltid ställer upp. Vi är överdrivet sårbara för kritik och jagar ständigt erkännanden från andra människor. Vi säger ja till uppgifter, accepterar omgivningens rörighet och sätter höga förväntningar på oss själva. Om vi istället har en sund självkänsla så behöver vi inte omgivningens erkännande i samma utsträckning. Då känner vi att vi duger oavsett prestation. Vi sätter ner foten snabbare när det blir för mycket konflikter, energitjuvar, dåligt planerade projekt eller orimlig arbetsbelastning.

Om vi långsiktigt arbetar med att uppnå en sund självkänsla så kommer våra personliga gränskontroller att upprättas på köpet. Hur uppnår vi sund självkänsla? Det är en hel lektion i sig som jag får avhandla i ett separat veckobrev. En enkel start kan dock vara att läsa någon av Mia Törnbloms böcker.