• Onsdag 6 november 2019

Får du energi när det går bra på jobbet? Blir du av med energin när det går dåligt på jobbet? Hur kommer det sig att jobbet bestämmer om vi ska må bra eller inte?

Kidnappade av jobbet

Under många år var jag mitt jobb. Om det gick bra på jobbet så mådde jag bra. Om jag tappade kontrollen över mitt jobb så mådde jag dåligt. Jag identifierade mig med min jobbtitel och var alltid mer intresserad av vad andra människor arbetade med än vilka de var som personer.

Vad är det som gör att vi blir kidnappade av vårt jobb på detta sätt? Jag vet nämligen att jag inte är ensam om denna situation. Vad är det som gör att vi tillåter vårt jobb styra våra känslor? När vi har lyckats med något projekt, klarat en svår uppgift eller bara gjort en prestation utöver det vanliga så flyter vi på moln och kommer hem med en härlig känsla. När vi istället har råkat göra något misstag på jobbet, när vi har fått för många projekt på vårt bord eller när resultatet på jobbet inte blir riktigt som vi vill så kommer vi istället hem med ett dåligt humör som går ut över nära och kära.

Ta makten över känslorna

Idag när jag ser mig själv i backspegeln så dyker det upp en enkel tanke i mitt huvud: jag saknade makt och kontroll över mina känslor. Jobbet hade makten över mina känslor och jobbet bestämde om jag skulle må bra eller dåligt. Jag själv hade ingen chans att värja mig mot detta. Jag hade ingen möjlighet att själv vakna upp på lördag morgon och skapa en bra dag. Den föregående arbetsveckan bestämde om jag skulle få en bra lördag eller inte.

Jag skulle nästan vilja kalla mig själv för ansvarslös när jag har agerat på detta sätt. Jag har inte själv tagit ansvar över mitt välmående eller över mina känslor. Jag har delegerat det ansvaret till kunder, kollegor och chefer. Dessa personer är ju sällan inriktade på att jag ska må bra. De är snarare inriktade på sina egna prioriteringar och sina egna liv eller projekt.

Separera yrkesrollen från privatpersonen

Om du känner att ditt jobb styr dina känslor och ditt välmående, då är det dags för dig att ta makten över detta. Visst är det alltid härligt att känna sig uppfylld av sitt arbete men när vi saknar makt över vårt välmående så har det gått för långt. En av många strategier är att skapa en tydlig separation mellan din yrkesroll och din person. På så vis kan du börja upptäcka att det finns en annan sida av dig som inte handlar om ditt arbete. Det finns en privatperson inom dig som inte ska behöva påverkas så av hur det går på jobbet. Den privatpersonen längtar förmodligen efter helt andra saker som inte handlar om jobbet. Denna separation kan du exempelvis göra genom att tydligt rama in när du jobbar och när du inte jobbar.

Skapa en trigger som tydligt markerar start och slut på din yrkesroll. Låt säga att du älskar att dricka kaffe. När du dricker ditt morgonkaffe, då tillåter du samtidigt din arbetshjärna att starta och då får du möjlighet att helt och hållet dedikera dig till jobbet. När du avslutar jobbet på eftermiddagen så tar du ytterligare en avslutningskopp. När du har druckit den, då händer det ingenting mer i din yrkesroll förrän morgonkoppen nästa morgon. Inte en uppgift, inte ett mail, inte en tanke. Ingenting. Som du förstår kan kaffekoppen med enkelhet bytas ut mot te, espresso, en frukt eller vad som passar bäst för din del.

 

Har jobbet blivit en del av din person? Vilken morgon- och eftermiddagstrigger kan du använda för att markera start och stopp på din yrkesroll?