• Onsdag 10 augusti 2022

Har du hamnat i ett nedåtgående mönster där den ena energislukaren leder till den andra? Då är det dags att hitta ett litet beslut för att hitta den positiva spiralen.

En chipspåse för mycket

Av någon anledning består livet av spiraler. Antingen är man mitt i en positiv spiral där allting flyter som smort. Du har kommit igång med träningen, vilket gör att du har mer energi till barnen. Detta får dig att bli glad så du är trevligare mot din partner, som i sin tur är trevligare tillbaka, vilket ger dig ytterligare energi. Och så vidare.

Eller så är du inne i en ond spiral. Du lyckades få i dig en chipspåse för mycket igår vilket gör att du känner dig däst idag. Det gör att du inte orkar ta tag i disken och du börjar känna dig deppig över att det är så stökigt. Deppigheten gör att du råkar ryta till lite för hårt när partnern glömde köpa mjölk och där dog stämningen på er planerade myskväll. Du går till sängs med ett dåligt humör och kan inte riktigt sova, och så vidare.

Ett enda litet beslut

Ett litet beslut i fel riktning kan helt enkelt göra att allting tippar över till det negativa. Du struntar i att gå och lägga dig i tid, vilket gör att du är trött dagen efter och inte riktigt orkar jobba, vilket gör att du inte hinner med allting och att göra-listan växer. Arbetsmängden får dig att bli nedstämd, och så vidare.

Den goda nyheten är att du också bara är ett enda litet beslut från att allt ska vända till rätt riktning. Du går och lägger dig i god tid, vilket gör att du har massor av energi dagen efter. Detta gör att du har energi till arbetet och du hinner med allt du ska göra och lite till, så att det blir lugnare nästkommande dag. Dessutom känner du en positiv lyster av att du ligger i fas med dina åtaganden, och så vidare.

Gör en förändring idag

Jag påstår att du just nu antingen är i en av spiralerna, den positiva eller negativa. Antingen så gör du bra saker som får dig att må bra, och då gör du fler bra saker. Eller så har du tagit ett lite sämre beslut, vilket fått dig att må mindre bra och så fortsätter de dåliga besluten. Du kan givetvis hamna någonstans mitt emellan, men då vill jag påstå att du hela tiden växlar mellan det ena och det andra. Du pendlar upp och ner, och kanske upp igen och så vidare.

Om du är i en negativ spiral så gäller det alltså att ta ett litet beslut i rätt riktning för att det ska vända. Av alla goda små beslut som vi tillsammans kan spåna fram så finns det ett som sticker ut lite extra: god sömn. Om du vill göra en förändring direkt idag för att hamna i den positiva spiralen, tillåt dig själv då att gå till sängs i god tid. Då har du mer energi imorgon, vem vet vilka positiva saker det kan leda till?

 

Är du just nu i positiv eller negativ spiral? Vilket litet beslut kan du göra för att byta till, eller vara kvar i, den positiva spiralen?