• Onsdag 19 januari 2022

Den som ständigt söker högt tempo för att få saker gjorda kommer utföra stordåd. Priset kan dock vara förödande.

Hot från rovdjur och ärenden

Gasellen betar på savannen. Plötsligt kommer det ett rovdjur bakifrån och attackerar. Gasellens hjärna bestämmer sig blixtsnabbt för att slå på olika funktioner. Syresättningen till benen måste öka så att kroppen kan springa därifrån snabbt. Pulsen måste öka. Synen måste skärpas. Immunförsvaret måste aktiveras så att eventuella sår kan hanteras. Samtidigt bestämmer sig hjärnan för att slå av en rad system. Kroppen behöver absolut inte växa eller repareras just nu. Matsmältningen kan vi avvakta med.  Reproduktion är inte aktuellt i denna situation. Sömn är inte att tänka på. Gasellens hjärna formtoppar kroppen för att överleva.

Du sitter på jobbet. Plötsligt kommer det ett akut ärende bakifrån och attackerar. Din hjärna bestämmer sig blixtsnabbt för vad som måste aktiveras. Syresättning till benen. Högre puls. Skarpare syn. Dessutom passar hjärnan på att stänga av en rad funktioner: tillväxt, reparation av sår och skador, matsmältning, sexlust och sömn. Allt för att du ska formtoppas.

Ständig formtoppning

Denna formtoppning kan ibland kallas för ”positiv stress” och kan vara riktigt användbar när det kniper.  Du blir helt enkelt bättre, mer fokuserad och starkare när den uppstår. Men när rovdjuret försvunnit så återgår gasellen till ett lugnt betande. När ditt ärende har försvunnit, återgår du till ett återhämtande tempo? Problemen uppstår nämligen när du ständigt befinner dig på en hög och formtoppande stressnivå.

Föreställ dig att din kropp ständigt stänger av tillväxt, matsmältning och sömn, vad skulle hända då? Tänk dig att du lever ett liv som gör att din hjärna ständigt känner stress och hot. Då kommer hjärnan ständigt att formtoppa dig. När pulsen och blodtrycket är konstant högt så blir det till slut hjärt- och kärlsjukdomar. När matsmältningen aldrig får fungera på ett bra sätt så uppstår fetma och diabetes. Om hjärnan ständigt håller dig vaken istället för att sova så blir det svårt att minnas, fokusera och hantera känslor.

Tänk som en gasell

Stress är inte farligt. Det farliga är bristen på återhämtning. Kör gärna i ett högt tempo men ha alltid gasellen i åtanke. Den kör nämligen ett högt tempo när det behövs och inte hela tiden. Det klarar gasellen nämligen inte av, och det gör inte du heller.

Är du i en livssituation där du är sliten av att ständigt formtoppa dig själv för att åstadkomma stordåd? Vad är ditt första steg till att tänka lite mer som en gasell?