Hög standard och perfektion

Hur hög standard håller du?

  • Onsdag 27 oktober 2021

Försöker du hålla en hög standard i ditt liv i allt du gör? Skapar detta stress? Har du då verkligen uppnått hög standard?

Boka en föreläsning om stress!

Konferens, kickoff eller vanligt veckomöte? Boka en specialanpassad session till din arbetsplats. Jag vill vara på plats innan någon kör in i väggen!

Läs mer >

Perfektion och hög standard

– Måste det vara perfekt?
– Nej, men nån jäkla standard måste vi väl ändå hålla?

Det är så lätt att vi strävar efter perfektion. Allt ska vara i perfekt ordning där hemma. Ungarna ska vara välfriserade och ha snygga kläder. Bilen skall vara nytvättad och av ett statusbärande märke. Det finns helt enkelt något tillfredsställande i dessa materiella behov.

När vi strävar efter rutor på magen, det perfekt utförda projektet eller den senaste mobilen så säger vi att vi håller hög standard i vårt liv. Det finns inget fel i att försöka hålla en hög standard men frågan är om vi verkligen uppnår det målet genom ovanstående medel?

Att upprätthålla en fasad

Att sträva efter en hög standard med perfektion i varje hörn av livet kräver ofta en väldigt stor ansträngning. I värsta fall så hamnar vi även i fällan att vi måste börja dölja det som inte ser perfekt ut. När hemmet inte är städat så bjuder vi inte hem våra vänner. Fikastunden är inte viktig nog om inte hemmet är i perfekt ordning.

När du försöker hålla en fasad av perfektion i ditt liv genom att hålla hög standard eller dölja det som ser dåligt ut så uppstår stress. Du måste helt enkelt jobba som en galning för att upprätthålla den där fasaden. Förmodligen gör detta att du inte sover speciellt bra, får lite kortare stubin och mår lite sämre i allmänhet. När dessa effekter uppstår, har du då verkligen uppnått hög standard i livet?

Lugn och lust

Hög standard i livet handlar inte om att ha en nypolerad bil eller en modern lampa i vardagsrummet. Hög standard för mig handlar om att känna två saker: lugn och lust. När jag känner mig lugn inombords så vet jag att jag har utrymme att tänka mina egna tankar utan att hjärnan rusar i stress. När jag känner lust och inspiration så vet jag att jag är utvilad. Då är jag sugen på att hitta på roliga saker och vara kreativ.

När lugn och lust infaller samtidigt, då har jag uppnått hög standard i mitt liv. Då är jag på rätt ställe. Det finns många sätt att uppnå lugn och lust på. En bra start är att prioritera sin sömn genom att gå och lägga sig åtta timmar innan man ska kliva upp och få ordning på sömnkvaliteten.

 

Vad är hög standard i ditt liv? Handlar det om en grönare gräsmatta än grannen eller handlar det kanske om att du ska känna just lugn och lust? Vad skulle krävas för att du ska känna dessa två saker samtidigt? Vilket blir ditt första steg för att nå dit?