• Onsdag 28 oktober 2020

Ibland har vi uppgifter, personer eller åtaganden som jagar oss. Stressen kan vara maximal, speciellt när vi blir jagade från två håll samtidigt.

När alla väntar på dig

Du har säkert blivit jagad någon gång för en uppgift som du ligger efter med. Du kanske har lovat att vara färdig med ett arbete under förra veckan men du har inte hunnit klart. Av olika orsaker så tog det längre tid än beräknat och nu väntar alla på dig. I bakhuvudet vet du att telefonen kan ringa när som helst. Du rycker nästan till varje gång den ringer eftersom du tänker: ”nu ringer någon och är arg”. Du vågar nästan inte kolla efter ny e-post eftersom det eventuellt finns ett meddelande från någon som är besviken på dig för att du ligger efter.

För en del personer är detta vardag. Då finns det alltid någon som jagar och alltid någon uppgift som har halkat efter. Problemet blir dock mycket större om det är två uppgifter som jagar oss. Om vi arbetar på den ena så blir vi sena med den andra. Om vi tar oss an den andra så blir det inget gjort på den första. Hur vi än gör så blir det fel. Stressen över andras reaktioner kan i dessa lägen vara maximal.

En ond spiral

En del kanske till och med blir jagade från tre håll. Eller många fler. Låt oss vara överens om att denna typ av situation skapar stress. Framförallt så skapar rädslan över att bli påkommen en sorts låsning där vi kanske undviker vissa personer för att inte hamna i en situation där vi behöver förklara oss. Vi kanske slutar läsa e-post helt och hållet för att slippa se eventuellt skäll. Den stress som skapas minskar vår kreativitet, vår förmåga att fokusera och vår nattsömn, vilket gör kroppen ännu mer stressad. Här har vi en ond spiral.

Du kanske tänker att lösningen är enkel: prata med alla inblandade och säg nej till ett par uppgifter så ordnar sig allt. Det är en bra lösning i teorin, men det kan ibland vara lättare sagt än gjort. I ett projekt där du är den ende experten som kan lösa ett problem kan kanske ingen annan anlitas på kort sikt. I en administrativ roll där alla behöver just din akuta hjälp samtidigt finns det ingen annan snabb lösning. På lång sikt finns det alltid lösningar. Dessa lösningar kräver ofta lite energi och den är svår att få fram när stressen är maximal.

Du är en helt okej människa

Om du har hamnat i en situation där du är jagad på detta sätt så är lösningen lika enkel som den är svår: var transparent och gör så gott du kan. Mer kan du inte göra. Våga berätta för andra hur det ligger till. Förklara för folk att det har gått åt pipan och att du gör allt i din makt för att ordna upp denna situation. Det här är lätt att säga men ofta svårt att göra. Att erkänna misstag kan vara svårt men det får dig att växa. Du är nämligen en helt okej människa, trots att det har gått lite snett!

Se detta som en enkel övning i att våga vara transparent, ärlig och mänsklig gentemot din omgivning. Denna typ av stress handlar nämligen mycket om din egen rädsla för vad andra ska tycka och tänka om dig. Om du är nervös över hur andra ska uppfatta dig, då strävar du efter att aldrig visa skavanker. Du försöker vara perfekt och när du riskerar att inte vara det så blir din stress maximal. Om du istället arbetar upp en känsla som säger att du är en helt okej människa, oavsett vilken knipa du har hamnat i, så uppstår inte alls samma mängd stress. Här har du kanske en av de bästa skydden mot stress: känslan som säger att du är helt okej, oavsett vad du tror att andra ska tycka om dig.

Jagad från ett håll

Till nästa gång du börjar närma dig den här typen av situation: se till att du aldrig blir jagad från flera håll samtidigt. Fokusera på planering, framförhållning och fortsatt transparens. Om du trots allt börjar bli jagad från ett håll, gör det som krävs för att bli av med jakten. Att bli jagad från ett håll kan skapa högt tempo och hets. Att bli jagad från två håll samtidigt gör dock problemet flerfalt värre. Och framförallt, arbeta med den där känslan som säger att du duger så som du är.

Är du jagad i detta nu? Sitter du och läser på din skärm som en ren flykt för att slippa känna flåset i nacken? Är du orolig för vad andra ska tycka och tänka om dig? Vad kan du göra för att endast bli jagad från ett håll? Vad kan du göra för att känna att du är en helt okej människa oavsett vad du presterar?