• Onsdag 8 februari 2017

Vi fokuserar för att skriva ett dokument, telefonen ringer. När samtalet är över ska vi fortsätta på dokumentet igen, då knackar en kollega på axeln och ber om hjälp. När vi återigen skall fortsätta med dokumentet har vi ingen aning om vart vi var eller vad nästa stycke skulle handla om. Hur blev det såhär ineffektivt?

Att skriva ett dokument, att programmera eller annan liknande uppgift kräver fokus. När vi är inne i arbetet så är vi inne i ett flow, allting flyter som en härlig vårflod. Vi har strukturen i huvudet och vet i vilken ordning vi tänkt formulera texten. Vi skriver ett stycke och har en tanke om vad nästa ska handla om. Vi vet vad vi nyss skrivit så att vi inte råkar skriva samma sak två gånger.

Om vi väljer att gå på lunch så kanske vi skriver ner vilket stycke vi tänkte fortsätta med efter lunchen och vilken struktur vi tänkt oss för det fortsatta dokumentet. Om vi istället blir avbrutna av ett telefonsamtal eller en kollega så snäpps vi bort från vårt flow utan att hinna skriva ner nästa steg i arbetet och plötsligt har vår överblick och vår idé gått förlorad. Det finns undersökningar som säger att det tar upp till 20 minuter för en programmerare att komma tillbaka till flow efter att ha blivit avbruten.

Förutom minimeringen av distraktioner så krävs det även god energi för att befinna sig i flow. Vi måste ha ätit och sovit bra. Under de stunder då jag varit som mest utarbetad har jag försökt kompensera mitt trasiga tillstånd med brusreducerande hörlurar eller med att jobba utanför kontoret eftersom det har varit omöjligt att fokusera med alla kollegor som pratar och stör. Jag har tyckt att min omgivning avbryter mig i onödan när det snarare har handlat om att jag har stressat för mycket för länge och har alldeles för lite energi i kroppen. Idag är jag i ett mycket bättre skick och jag har inga problem att sitta på röriga kontor eller högljudda caféer utan brusreducerande hörlurar, mönstret är väldigt tydligt.

Fundera på vilka stunder i ditt arbete som du skulle vara förtjänt av att befinna dig i flow. Fundera också på vilka distraktioner som lätt uppstår under denna stund. Har du automatiska aviseringar på e-post och sociala medier? Stäng av dem. Får du många telefonsamtal? Överväg att stänga av telefonen. Har du många kollegor som knackar på din axel? Ta en diskussion på arbetsplatsen om hur och när ni får störa varandra. Fundera även på varför de knackar just dig på axeln och varför så ofta? Kanske behöver du lära ut dina färdigheter till dina kollegor en gång för alla istället för att ständigt bli en betjänt?

Fundera också på om svårigheter att hamna i flow egentligen handlar om att du är alldeles för utarbetad och att du behöver göra någonting åt just den punkten på riktigt? Åtgärder mot stress kanske är den viktigaste punkten snarare än att mota bort kollegor som stör och köpa brusreducerande hörlurar?