• Onsdag 6 maj 2020

Alla har vi en egen kravspecifikation för lycka, uttalad eller inte. Frågan är om du känner till din egen specifikation? Vet du om den skapar stress?

Alla har en kravspecifikation

Lycka. Det är ett slitet ämnesområde. Jag väljer ändå att använda ordet lycka när jag pratar om vad du och jag förmodligen strävar efter i vårt liv på kort och lång sikt. För mig har det varit svårt att känna lycka utan att först ha genomfört någonting. Jag måste bara gå ner tio kilo. Jag måste bara renovera klart hemmet. Jag måste bara komma ikapp med min att göra-lista.  I många år har jag varit en person som på detta sätt har satt ett villkor på min lycka. Det innebär ju i praktiken att jag har en egen kravspecifikation på vad som måste utföras innan jag får känna lycka: gå ner i vikt, renovera hemmet och ligga i fas med alla åtaganden.

Idag känner jag annorlunda. Allt eftersom jag har uppmärksammat detta krävande förhållningssätt till lycka så har det börjat hända någonting hos mig: jag har börjat separera min lycka från mina prestationer. Allt har börjat med att jag har funderat över hur min kravspecifikation för lycka ser ut.

När jakten på lycka skapar stress

Hur är det med dig? Äger du en riktigt lyxig bil, exempelvis en Tesla? Äger du en riktigt fin bostad? Eller har du ett statusfyllt jobb? Om du skulle bli av med din Tesla, bli tvingad till att flytta in i en mindre orenoverad bostad eller bli arbetslös, hur skulle du må då? Givetvis skulle du vara ledsen över att bli av med någonting i ditt liv, men jag pratar mer om vad du skulle tycka om dig själv. Skulle du börja bli orolig över vad andra ska börja tänka om dig? Skulle du börja känna att du är lite mindre värd som människa?

Det finns ingenting fel med en Tesla, fin bostad eller ett statusfyllt jobb. Om din lycka däremot lutar sig mot den här typen av externa saker så är du sårbar. När din kravspecifikation för lycka innehåller externa statusmarkörer som kräver att du jobbar som en galning för att få ihop pengar till bilen, huset, båten eller lyxresan så skapar din kravspecifikation stress. När du kräver ett perfekt hem för att känna dig lycklig så kommer du att stressa upp dig över varje liten skavank. När en av punkterna på din kravspecifikation är en perfekt och vältrimmad kropp så är risken stor att du stressar upp dig över varje litet extra kilo som syns på vågen. Om jakten på din lycka bara skapar stress istället för lycka så har någonting gått väldigt fel.

Skriv din egen specifikation för lycka

Vad ska då kravspecifikationen innehålla? Jag ska inte skriva ihop din lista, den övningen får du göra själv. Tipset är ändå att det förmodligen bör handla om relativt enkla och vardagliga saker. Det kanske låta tråkigt, men om din lista innehåller ord som ”frisk” och ”goda relationer” så är du någonting på spåren. Om du verkligen vill löpa hela linan ut och gå den svåra men gyllene vägen så ska din lista inte innehålla en endaste punkt. Du ska inte ens behöva vara frisk eller ha goda relationer. Du ska kunna känna lycka ändå. Om du lyckas nå detta stadium, då är du otroligt skyddad. Andra kan stjäla din Tesla, vräka dig från ditt hem eller sparka dig från jobbet. Din lycka består ändå.

Hur ser din kravspecifikation för lycka ut egentligen? Genererar den stress för dig? Om så är fallet, hur borde din kravspecifikation se ut istället?