• Onsdag 26 maj 2021

Stress löser vi inte själva – vi gör det tillsammans. En av många metoder handlar om att kombinera skydd och återhämtning.

Vi hjälper varandra

Stress kan uppstå på många olika sätt. Ett sätt handlar om stress från andra människor. Du kanske har en kollega eller chef som hela tiden ger dig nya uppgifter trots att du redan har fullt upp. Eller så kanske kollegan ständigt har irrelevanta åsikter om ditt arbete vilket äter upp din energi. Det skulle också kunna handla om en chef som höjer tempot trots att du just nu behöver återhämtning.

Stress är ingenting som vi löser själva. Vi hjälper varandra. Det gäller att inte skapa stress för varandra i onödan.  När du har riktigt mycket att göra så vill du förmodligen inte få fler saker att göra. Du vill heller inte höra energiätande gnäll. Framförallt vill du kunna slappna av lite och återhämta dig när tillfälle ges.

Skydd och återhämtning

Ett bra sätt att hjälpa varandra är att fundera i termer av skydd och återhämtning. Om du är stressad över din situation så skulle du må bra av skydd. Du vill inte att dina kollegor kommer och ger dig fler uppgifter. Du vill heller inte höra energiätande gnäll från andra. Du behöver arbetsro för att komma framåt. Om någon vill gnälla så går det bra, men inte just nu.

Det du behöver är troligtvis skydd från andra. Du behöver en sorts grindvakt som tar hand om eventuella externa bekymmer och fredar din dag så att du kan utföra det du måste. När du är färdig så behöver du återhämtning så att du orkar ta dig an nästa punkt med full energi. Skydd och återhämtning.

Tänk på dina kollegor

Tänk samma sak om dina kollegor. Om du har en kollega som har fullt upp och alla är beroende av dennes arbete, då gäller det att kollegan får utföra arbetet under bästa möjliga förhållanden. Istället för att då ge kollegan en lista över uppgifter och problem som den inte hinner lösa, försök skydda kollegan.

Just nu kanske din kollega inte behöver känna till att det finns tio saker på kö eller om någonting går snett. Din kollega behöver kunna arbeta ostört för att komma ur sin sits. När kollegan sedan är klar, ge denne lite andrum innan nästa uppgift. Skydd och återhämtning.

Vad behöver du?

I vilken fas är du just nu? I vilken fas är dina kollegor? Behöver du skydd och sedan återhämtning? Har du någon kollega som behöver det? Hur kan ni hjälpa varandra?