• Onsdag 2 juni 2021

Vad bryr du dig om i ditt liv? Vad borde du bry dig om i ditt liv? Låt oss kika närmare på konsten att sluta bry sig.

Att bry sig om för många saker

En stor källa till stress är att vi bryr oss alldeles för mycket om alldeles för många saker. Missförstå mig inte. Det finns många saker vi ska bry oss om såsom familj, hälsa, relationer, kost, sömn och så vidare. Samtidigt finns det många saker som vi kanske inte alls ska bry oss om.

Sarah Knight är författare till boken ”The Magic of Not Giving a F*ck”. I hennes bok lanserar hon ”bryr mig inte-metoden”. Resultatet av detta handlar om att varje liten sak du slutar bry dig om resulterar i mer tid, mer energi eller mer pengar.

Investeringen ska löna sig

Vad bryr du dig om i ditt liv? Oavsett om det handlar om din familj, din hobby, det perfekta hemmet, badstrandskroppen eller din karriär så är alla dessa saker någonting som du investerar tid, energi eller pengar i. Eftersom både tid, energi och pengar är en bristvara så behöver vi vara noggranna med hur vi spenderar dessa resurser. Det viktigaste av allt är att vi vill få resultat av våra investeringar. När vi spenderar tid, energi eller pengar så vill vi få tillbaka samma sak: tid, energi eller pengar. Annars är det inte värt det.

Hur mycket tid spenderar du på oväsentligheter? Hur mycket energi spenderar du på vad andra ska tycka och tänka om dig? Hur mycket pengar spenderar du på saker som endast ska imponera på omgivningen? Får du tillbaka tid, energi eller pengar av dessa investeringar? Om du går back på investeringarna så är det dags att sluta bry sig.

Ärlighet och transparens

Svårigheten med att sluta bry sig är att vi inte vill vara otrevliga eller respektlösa mot vår omgivning. Här handlar det helt enkelt om att göra våra val på ett ärligt och respektfullt sätt. När du är ärlig mot dig själv och mot din omgivning så är du sällan otrevlig eller respektlös. Ofta blir det tvärtom – du behandlar både dig själv och din omgivning med större respekt om du är kärleksfullt ärlig och transparent istället för att le falskt och knyta näven i fickan.

Om du är ärlig mot dig själv, vad spenderar du tid, energi och pengar på i ditt liv? Vad borde du sluta bry dig om? Vad borde du istället spendera dessa resurser på för att få tillbaka lite mer tid, energi och pengar? Vad är ditt första steg idag?

.. och läs gärna boken ”The magic of not giving av f*ck” eller titta på Sara Knights TED-talk med samma namn.