• Onsdag 27 juli 2022

Det finns inget enklare än att skylla på andra. Smidigt, smärtfritt och vi slipper ta smällen. Frågan är om den taktiken verkligen tar oss bort från stress?

Pengarna tillbaka

Förra året fick jag ett intressant mail från en person som hade bokat biljett till en av mina öppna föreläsningar. Han hade helt glömt bort att komma till min föreläsning och krävde därför pengarna tillbaka. Hans argumentation handlade om att han inte att fått något påminnelsemail före föreläsningen.

Jag arrangerar öppna föreläsningar om stress på en rad orter i landet och det kommer tusentals personer varje år. Jag får ofta mail med feedback, frågor och funderingar men den här typen av mail hade jag dock aldrig fått tidigare. Och visst hade jag skickat ut ett påminnelsemail, troligtvis hade det hamnat i skräppostmappen.

Överlämna ansvar

Oavsett om du bokar biljett till bio, teater eller charterresa så är det trots allt ditt ansvar att dyka upp på rätt plats och i rätt tid. Detta gäller även för mina föreläsningar. Påminnelsemail eller inte, ansvaret är ditt. Det är just därför detta exempel blir så tydligt. Ansvaret låg hos honom. Ändå ville han överlämna ansvaret för sin glömskhet till mig.

Hur ser det ut i ditt liv? Lägger du över besvikelser, dålig planering eller stress på andra människor istället för att vara ärlig och se din del i det hela? Jag påstår inte att all din stress är ditt fel. Du kanske har hamnat i en sits med sjuka barn, en dålig chef eller bara en jobbig kompis som äter upp din energi. Frågan är dock relevant att ställa: hur ärlig är du mot dig själv rent generellt?

Det behövs ärlighet

Om du kommer lite försent, skyller du då på trafiken istället för att vara ärlig med att du inte åkte i tid? När du glömt en viktig detalj, skyller du då på att du har för mycket att göra istället för att vara ärlig med din arbetsbelastning från början?

Om du vill hantera din stress så behövs ärlighet, både mot dig själv och mot din omgivning. Om du alltid är sen – hur planerar du egentligen? Om du alltid är trött – hur sover du egentligen? Om du alltid är stressad – hur ser ditt liv ut egentligen? Ibland halkar vi snett och det är helt okej. Det viktiga är att vi är helt ärliga med vad som har hänt och hur vi vill ta oss framåt.

Vem har ansvaret?

Ibland ska vi lägga över ansvaret på andra. Vi kan ha en chef som är urusel på planering och prioritering. Eller så kanske vi har en partner som verkligen strular till det varje gång. Även där gäller det att vara helt ärlig – vem har ansvaret över det som hänt egentligen? Det kan vara någon annan men glöm inte bort att det också kan vara du.

Prova att vara lite extra uppmärksam under den kommande veckan. Nästa gång du hör dig själv lägga över ansvar för ett misslyckande på andra, stanna då upp en liten stund. Skänk dig själv en tyst och ärlig tanke. I ärlighetens namn, vad hände? Vems ansvar var det? Och om ansvaret var ditt denna gång, vad behöver du göra för att det inte ska uppstå igen?