• Onsdag 13 januari 2021

Föreställ dig att det finns olika nivåer av lösningar, där problem och lösning aldrig bör vara på samma nivå. Detta kan vi applicera på stress.

Två lösningar på ett vardagsproblem

Barnet skriker i hallen. Inte klä på sig, inte gå ut, inte vara medgörlig. Här är det nära till hands att föräldern börjar skrika tillbaka. Nu är det bannemej dags att klä på sig för nu är det bråttom. De verbala hoten om att veckopengen, lördagsgodiset och allt kul i livet ska dras in flyger i luften.

Varje småbarnsförälder vet att det inte alltid är lätt att ha tålamod och vara pedagogisk. Sömnbrist och allmän trötthet kan få den bäste att flippa ur. Men den gången föräldern har energi och tålamod, då kan det ske ett aktivt val. Skrika tillbaka och trycka in ungen i overallen, eller på ett tålmodigt sätt locka ut barnet under lugnare former.

Skillnaden mellan dessa två lösningar handlar om nivå. Deepak Chopra har formulerat detta på ett fint sätt: ”Lösningen ligger aldrig på samma nivå som problemet”.

Stanna kvar eller byt nivå

Om du har en situation som är full av stress och press så kan du lösa det genom att stanna kvar på samma nivå. Öka tempot, fortsätt att stressa och försök bedöva den där pressande känslan genom att pilla på din mobil, fly in i ljudböcker eller sysselsätta dig på olika sätt varje ledig stund.

Ett annat sätt är att tänka som Deepak Chopra. Kanske finns den egentliga lösningen på en helt annan nivå? Kanske behöver du höja dig till en nivå där du börjar fundera på vad som är viktigt i livet, vad du prioriterar och varför du egentligen har hamnat där du är. När du byter nivå så byter du även lösningsmetod. På den lite högre nivån kan du försöka lösa problemet från grunden istället för att fortsätta springa i ekorrhjulet på problemets nivå.

På vilken nivå är din lösning?

Vad skapar stress hos dig nu? Hur ser din aktuella lösning ut, och är den på samma nivå som problemet? Vad händer om du provar att tänka på en högre nivå och hitta en lösning där? Hur ser den lösningen i så fall ut?