• Onsdag 13 november 2019

Hur gör man för att prestera på toppen av sin förmåga dag efter dag? Låt oss hämta lite inspiration från en av våra allra största friidrottsstjärnor: Usain Bolt.

Framgångssagan Usain Bolt

Han är en av friidrottsvärldens stora fenomen: Usain Bolt. Redan som 15-åring blev han juniorvärldsmästare och har efter det slagit flera imponerande världsrekord. Han är utan tvekan en av de allra mest framgångsrika idrottsmän vi har på vår planet. Visst borde vi alla kunna lära oss någonting av en sådan person?

För att kunna springa i maximalt tempo så behöver Bolt samla energi. För att utföra sin maximala prestation så behöver han äta rätt, sova rätt och vara på ett gott humör. Du har säkert sett hur han ser ut när han kliver in på arenan. Han lufsar in, sprudlar av energi och skojar gärna med sin omgivning.

Lufsa eller maximera

Hur ofta lufsar du in på jobbet, sprudlar av energi och skojar med din omgivning? Hur ofta försöker du utföra en maximal prestation på jobbet? Visst känns det väl effektivt när vi lyckas arbeta på ett hypereffektivt sätt. Visst är det väl skönt när allting bara flyter på och vi får saker att hända i ett rasande tempo. När effektiviteten är på topp och punkterna på att göra-listan betas av så ligger vi förmodligen där – på vår maximala förmåga. Visst vore det väl skönt att alltid kunna vara så effektiva. Tänk så mycket vi skulle kunna få gjort om alla dagar såg ut på det sättet!

Jag har varit en sådan person som har maximerat mitt dygn. Jag har försökt få många saker avklarade på så kort tid som möjligt. När arbetsdagen tagit slut så har jag matat mig själv med ny kunskap i form av ljudböcker och nyheter. Inte en sekund fick gå till spillo.

Världsmästare eller utbränd

Det jag borde ha lärt mig av Usain Bolt var att han inte springer in på arenan. Han lufsar. När han ska utföra sin maxprestation så har han laddat upp sig så att han är full av energi. Själv försökte jag alltid göra en maxprestation, även de dagar så jag var trött och sliten. Jag tänkte helt enkelt inte att återhämtning var speciellt viktigt. Det gick ju så bra att bara ta i lite mer när det var motigt. Usain Bolt blev världsmästare. Jag blev utbränd. Det går helt enkelt inte att ständigt springa runt och utföra prestationer på toppnivå med maximal effektivitet. För att lyckas med det måste vi ibland tillåta oss att lufsa lite och samla energi.

Fundera på om du också är en sådan som tar i lite mer när det är motigt. Fundera på om du ständigt försöker utföra ditt arbete på högsta nivå trots att du är lite trött och sliten. Fundera på om du någonsin lufsar in på jobbet, sprudlar av energi och skojar med din omgivning. Om du inte gör det, då är det förmodligen dags att göra någon liten eller stor förändring.

 

Tänk en vecka framåt. För att du ska kunna lufsa in på jobbet nästa vecka med full energi och skoja lite med dina kollegor, vad behöver du göra denna vecka för att åstadkomma det?

 

Foto: Wikimedia Commons